Naslovna stranicaVestiVestiDigitalni zeleni sertifikat - šta je i kako se dobija

Digitalni zeleni sertifikat – šta je i kako se dobija

Ova elektronska potvrda sadržaće podatke u vezi sa vakcinacijom, ali i rezultatima PCR, antigenskog ili serološkog testa.

European Top 44 Airplay chart

Svim građanima Srbije od danas je na portalu eUprave dostupan Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrda o vakcinaciji ili testiranju na virus korona u elektronskoj formi, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za IT i eUpravu.

Ovaj elektronski dokument će sadržati lične podatke osobe koja ga preuzima, uz dodatne informacije – da li je vakcinisana, broj primljenih doza, datum kada su primljene vakcine, a među podacima će biti i rezultati PCR, antigenskog i serološkog testa.

Kako bi se preuzeo Digitalni zeleni sertifikat potrebno je da se ode na portal eUprave i nakon pokretanja usluge (koje u trenutku pisanja teksta još uvek nije bilo moguće) unose se potrebni podaci nakon čega elektronski sertifikat stiže na unetu mail adresu.

Na njemu se nalazi QR kod koji, kada se očita, daje zeleni status ako su primljene obe doze vakcine, ili samo prva ukoliko je u pitanju Astra Zeneka. Zelenom bojom obeležen je sertifikat i ukoliko njegov vlasnik poseduje negativan PCR i antigenski test, koji nisu stariji od 72 sata. Što se tiče serološkog testa, za njega je potrebno da je urađen u poslednjih šest meseci za nevakcinisane osobe, ili dva meseca za vakcinisane osobe uz pozitivan IgG parametar.

Obična potvrda o vakcinaciji ili rezultatu testiranja ima jednaku važnost kao i Digitalni zeleni sertifikat, a jedina razlika je, kako se navodi na portalu eUprave, što je elektronska potvrda elektronski i pečatirana i zbog toga ne može da bude falsifikovana niti zloupotrebljena.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
13.3 ° C
13.3 °
12.8 °
48 %
3.1kmh
91 %
Thu
14 °
Fri
18 °
Sat
21 °
Sun
23 °
Mon
24 °