Dire Straits – Braća po oružju (Brothers in arms)

Nije bilo lako napraviti ovako dobar album

Dire Straits sa Markom Noflerom na čelu, 13. maja 1985. objavio je peti po redu studijski album, čuveni „Brothers in Arms„, koji će samo desetak dana kasnije osvojiti vrhove top lista albuma u Americi, Velikoj Britaniji i još 24 države.

Na domaćem tržištu VB, ovo će postati osmi po redu najprodavaniji album svih vremena, u Americi biće osmostruko ofarban u platinasto, a i dan danas se sa 30 miliona prodatih primeraka smatra jednim od najprodavanijih albuma na celom svetu.

1986. godine Dire Straits osvajaju Gremi nagradu u kategoriji „najbolji isproducirani album“, dvadeset godina kasnije nagradu za „najbolji album sa surround zvukom“, a 1987. Brit nagradu za najbolji britanski album. Ove nagrade za kvalitet zvuka Dire Straits bend dobio je najviše zbog toga jer je potpuno snimljen digitalnom tehnikom, i smatra se jednim od prvih albuma na svetu koji je sniman na ovaj način, a bend se na ovo odlučio iz dva razloga – Nofler je bio zaluđenik za kvalitetom zvuka, a sam studio u Monseratu, na Karibima, u kojem su snimali ovaj album je imao lošu zvučnu izolaciju i malu kvadraturu, što je ironično dodalo na kvalitetu.

Money for nothing bio je revolucionarni spot sredinom 80-ih.
Malo poznato – „I want my MTV“ u pesmi „Money for nothing“ izgovara Sting

Neki od mikrofona bili su loše pozicionirani što je slučajno dovelo do specifičnog zvuka gitara i bubnjeva, koji su članovi benda i producenti prvo smatrali greškom, ali im se posle nekoliko slušanja dopalo kako sve to zvuči i ostavili su snimke takve kakvi jesu.


Zanimljivo da je tadašnji bubnjar Dire Straits-a Teri Vilijams, nakon skoro potpuno završenog albuma, iz nekog razloga zamenjen džez bubnjarem Omarom Hakimom koji je zatim ponovo snimio sve deonice ritam sekcije na skoro svim numerama, osim na počecima naslova „Money for nothing“ i „Walk of life„. Ipak, i Vilijams i Hakim su potisani kao bubnjari. Posle Hakima, za bubnjeve će sesti Endi Kanavan, ali će se ubrzo Vilijams vratiti i nastiviti rad sa bendom na video-spotovima i koncertima.

Dire Straits - original Walk of life
Originalna britanska verzija spota za „Walk of life“ prikazuje ulične svirače, dok se u američkoj vide sportski blooperi, na zahtev samog Marka, koji je takođe imao još jedan zahtev – da ga ne snimaju iz profila zbog njegovog „rimskog“ nosa

Kao da svi ovi sitni problemi nisu bili dovoljni za, samo nekoliko nedelja pred puštanje albuma u prodaju zbog originalnih traka lošeg kvaliteta tri pesme su bile potpuno uništene, zbog čega su Dire Straits i producenti morali da brzo pronađu zamenske muzičare, i celo snimanje presele sa Kariba u Nju Jork. Ipak, sve se nekim čudom poklopilo za Dire Straits, i sve muke su se isplatile a problemi zaboravili kada su cifre prodaje počele vrtoglavo da rastu.

Inspiraciju za naslovnu pesmu „Brothers in arms„, Nofler je dobio od svog oca, koji je jednom prokomentarisao rat na Folklandskim ostrvima (1982.) između Argentine i Velike Britanije, poredivši Argentince sa Rusima kao „braću po oružju“ zbog sličnih ideologija, čime će i ceo album dobiti dvostruku tematiku – posvete muzičarima i vojnicima u vidu antiratnih naslova i numera o životu svirača.

Sušta suprotnost veselim numerama sa albuma
Za razliku od modernog „Money for nothing“, spot za „Brothers in arms“ bio je običan video snimak sa zrnastim filterom

Pročitajte još i poslednji Vudstok, u plamenu i blatu!