22.2 C
Zrenjanin
8.06.2023.
Naslovna stranicaŽivotDobrodošlicu želimo mesecu u kojem su izmišljene vremenske zone

Dobrodošlicu želimo mesecu u kojem su izmišljene vremenske zone

01. je dan oktobra

European Top 44 Airplay chart

Danas obeležavamo prvi dan 10. meseca u godini.

Ovaj mesec je zapravo prvobitno bio 8. mesec. Odatle potiče i naziv: od latinske reči „octo“ koja znači osam. Kada su Julije Cezar i car Augustus uveli još dva meseca koje su nazvali po sebi, oktobar je postao deseti mesec u godini.

Oktobar je pravi jesenji mesec- u celosti spada u ovo godišnje doba, tako da kada pomislimo na ušuškanost, tople kafice, štrikane komade odeće, prirodu obojenu u tople boje- sve je to prava slika oktobra.

Image by Alexandro Manole from Pixabay

Kažu da su svi rođeni u ovom mesecu, prema statistikama, veoma uporni i uspešni ljudi! Štaviše, najviše američkih predsednika je rođeno upravo u ovom mesecu.

Cvet oktobra meseca je Kadifa, a poludragi kameni Opal i turmalin. Zanimlijvo je da Šekspir nikada nije spomenuo samo ovaj mesec u svojim delima!

Međunarodni dan Osmeha obeležava se svakog prvog petka u Oktobru- sjajan način da započnemo ovaj nov mesec. Osmehujte se danas bez razloga svima koje sretnete 😀

Ovaj mesec u sebi krije i Međunarodni dan životinja- 15. oktobar, a naravno na samom kraju meseca obeležava se i Dan veštica.

Image by Robert Davis from Pixabay

Istorijski, oktobar mesec je takođe značajan. Prvo izdanje magazina Nacionalna geografija objavljen je 1888.godine u oktobru. Čuveni Kip Slobode stigao je iz Francuske u Ameriku u oktobru 1886. godine, gde je ujedno pronašla svoj večni dom.

Oktobar 1884. godine je definitivno obeležio čitavo čovečanstvo- te godine su izmišljene vremenske zone! Zasnovane su na Grenič Meridijanu, što se do dana današnjeg nije menjalo. Takođe, 12. oktobar 1999. godine je dan koji je bio bitan za ceo svet- tada smo i zvanično dostili populaciju od šest milijardi duša.

Uz želju da se i ovog oktobra dese stvari koje će pamtiti i generacije za nama- uživajte u novom mesecu! 🙂

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
22.2 ° C
22.2 °
22.2 °
75 %
4.3kmh
100 %
Thu
22 °
Fri
26 °
Sat
26 °
Sun
25 °
Mon
22 °