Akcije dobrovoljnog davanja krvi – hitno potrebna 0 grupa!

Crveni krst Zrenjanin u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine do kraja marta organizovaće tri redovne akcije dobrovoljnog davanja krvi u sledećim terminima:

  • četvrtak, 10. mart 2022. godine (prostorije mesnih zajednica na Bagljašu)
  • sreda, 16. mart 2022. godine (prostorije mesnih zajednica na Bagljašu)
  • četvrtak, 24. mart 2022. godine (Mesna zajednica ,,Sava Kovačević”)

Sve akcije će biti održane u terminu od 08:00 do 12:00.

“I pored stalnih apela, broj dobrovoljnih davalaca krvi drastično je smanjen zbog epidemije koronavirusa. Brojni pacijenti zbog toga čekaju na zakazane operacije.

Kontinuirano snabdevanje komponentama krvi je neophodno kako bi u svakom trenutku bilo dovoljno krvi za hitne i vanredne situacije, vitalno ugrožene pacijente, za terapiju onkoloških bolesnika kao i planirane hirurške intervencije.

Apelujemo na naše sugrađane da nastave tradiciju humanosti i odazivaju se na akcije dobrovoljnog davanja krvi u što većem broju, jer samo zajedničkim angažovanjem će biti obezbeđen kontinuirani priliv jedinica krvi za sve pacijente i krv će uvek čekati pacijente, a ne pacijenti krv.

Zalihe O krvne grupe su izuzetno niske već duže vreme, zbog čeka posebno pozivamo davaoce ove krvne grupe da se odazovu akcijama prikupljanja krvi.”

Svi koji su zdravi, a mogu i žele da daju krv ne treba ni na koji način da to odlažu zbog situacije sa korona virusom!

Podršku akciji dobrovoljnog davanja krvi mogu da daju svi zdravi sugrađani, koji imaju između 18 i 65 godina života i više od 50 kg težine.

Vakcina protiv kovida nije kontraindikacija za davanje krvi, tako da davaoci mogu biti i vakcinisani građani.

“Nakon Fajzera, Moderne i Sinofarma može odmah da se da krv, bez odlaganja, a nakon Astra-Zeneke i ‘Sputnjika’ potrebno je da prođe 14 dana od momenta vakcinacije.

Ne smemo zaboraviti da krv nema alternativu i da postoje oni kojima je neophodna bez obzira na sve!