Muzika

Jedan Oskar i jedna Malina

Oskari, formalno poznati kao Nagrade Američke filmske akademije, predstavljaju jedno od najprestižnijih priznanja u filmskoj industriji. Prva ceremonija dodele Oskara održana je 16. maja 1929. godine u hotelu „Holivud Ruzvelt“. Bila je to skromna manifestacija u poređenju s raskošnim ceremonijama današnjice, koju je posetilo oko 270 gostiju koji su platili 5 dolara po karti. Dobitnici su bili unapred najavljeni, a sve je trajalo samo 15 minuta.

Mnogo godina kasnije, 31. marta 1981. godine u dnevnoj sobi publiciste Džona Dž. B. Vilsona kako bi se priznalo najgore što je filmska industrija imala da ponudi u 1980. godini. dodeljene su prve „Zlatne maline“. Svaka kategorija imala je i do deset nominacija; maksimum je smanjen na pet naredne godine kako bi se imitirali Oskari.

Obe nagrade dodeljuju se iste večeri, ali za razliku od zlatnog gospodina, retko ko od nominovanih i nagrađenih za „Malinu“ prisustvuje dodelama.

Godine 2002. 23. marta, u svetu filma i muzike, na 75. dodeli Oskara, Maršal Maters odnosno Eminem postaće prvi reper koji osvaja ovu prestižnu nagradu, za svoju pesmu „Lose yourself“ u polu-biografskom filmu „8. milja“. Iako je bio nominovan, Eminem nije došao, verujući da nema šanse da osvoji bilo šta, pa će je umesto njega pokupiti njegov prijatelj i producent Luis Resto.

Sa druge strane, na dodeli Malina te večeri, za najgoru glumicu proglašena je Maraja Keri koja je imala glavnu ulogu u muzičkoj drami „Glitter“. Maraja je pored najore glumice bila nominovana i za „najgori par“, mada, da budemo precizniji, nominaciju su dobile njene grudi.

Glitter - muzička drama bez Oskara


Očekivano, nije prisustvovala dodeli nagrada. Jedini koji se pojavio bio je Tom Grin, koji je sam doneo svoj crveni tepih, i muzičku pratnju na harmonici, i koji se kući vratio sa nekoliko nagrada, od koje je „najbolju“ dobio za najgori film godine – „Freddie got fingered„.

Pročitajte još i Zapalili scenu, i zapalili milion funti!

Povezani članci

Možda će vas zanimati:
Close
Back to top button