23 C
Zrenjanin
4.10.2023.
Naslovna stranicaInfoDokumenti za putovanje u inostranstvo

Dokumenti za putovanje u inostranstvo

Pre putovanja obavezno proverite datum do kog važe dokumenti.

European Top 44 Airplay chart

Leto je godišnje doba kada se najviše putuje, a ako se vaše putovanje u inostranstvo bliži, ne zaboravite na dokumenta.

Dokument sa kojim građani Republike Srbije prelaze granice drugih država je pasoš Republike Srbije. Za ulazak u neke države, našim državljanima potrebna je viza, a kada odlučite da putujete u neku konkretnu zemlju, najbolje je da najaktuelnije informacije o vizama proverite na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Biometrijska lična karta, za punoletne državljane Republike Srbije, dovoljna je za ulazak u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Albaniju i Tursku.

Bosna i Hercegovina

Viza nije potrebna stanovnicima naše zemlje koji žele da uđu na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine. Prelazak granice je moguć uz validnu ličnu kartu ili putnu ispravu, Srpskim državljanima dozvoljeno da borave u toj zemlji do 90 dana od dana kada uđu na njenu teritoriju.Maloletna lica koja putuju u BiH moraju posedovati pasoš kako bi prešla granicu.

Crna Gora

Kada u Crnu Goru putujete samo sa ličnom kartom u ovoj zemlji možete boraviti do 30 dana. Ako za prelazak granice koristite pasoš, u Crnoj Gori možete boraviti do 90 dana.

Važeći pasoš ili lična karta se zahteva od svih maloletnih lica, koja su državljani naše zemlje za prelazak državne granice.

Severna Makedonija

Državljani Republike Srbije imaju pravo da na teritoriju ove zemlje ulaze sa važećom biometrijskom ličnom kartom i da u Severnoj Makedoniji borave do 90 dana. Viza nije potrebna. Maloletnim licima je neophodan pasoš.

Albanija

Državljani Srbije koji žele da posete Albaniju trebalo bi da imaju ili biometrijsku ličnu kartu ili važeću putnu ispravu. U Albaniji mogu da borave do 90 dana, u periodu od 180 dana od datuma prvog ulaska na teritoriju zemlje.

Maloletna lica koja ne poseduju ličnu kartu, za ulazak u Albaniju moraju imati pasoš.

Turska

Putovanje u Tursku, za punoletne građane Srbije, takođe je moguće uz biometrijsku ličnu kartu, ali samo ukoliko se putuje avionom. Za drumsko putovanje, do Turske je potrebno proći i kroz teritorije drugih zemalja, za šta je neophodno posedovanje pasoša.

Viza nije potrebna srpskim državljanima, ni za ulazak na tursku teritoriju, ni za boravak do 90 dana i to u periodu od šest meseci, počev od prvog dana ulaska.

Putna isprava stranih državljana, mora da ima rok važnosti koji je minimum 60 dana duži od dana kada ističe dozvola boravka, to jest dozvoljenog boravka bez obavezne vize, a što je slučaj sa srpskim državljanima.

Saglasnost roditelja za putovanje maloletnih lica u inostranstvo

foto: efe kumaz from unsplash

Za prelazak državne granice maloletnog lica, državlјanina Republike Srbije do navršene 16. godine života, kada putuje samo ili u pratnji drugog lica koje mu nije roditelј ili zakonski zastupnik, potrebna je overena saglasnost oba roditelјa, ako zajednički vrše roditelјsko pravo ili zakonskog zastupnika.

U slučaju kada dete putuje sa jednim roditeljem, za prelazak granice nije potrebna saglasnost drugog roditelja (pod uslovom da oba roditelja imaju starateljsko pravo)

Pročitajte još i ovo:

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
23 ° C
23 °
23 °
38 %
5.1kmh
97 %
Wed
23 °
Thu
24 °
Fri
23 °
Sat
23 °
Sun
28 °