Uradi sam - katalog
25 C
Zrenjanin
20.06.2024.
Uradi sam - katalog
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninDokumenti za putovanje u inostranstvo

Dokumenti za putovanje u inostranstvo

Pre putovanja obavezno proverite datum do kog važe dokumenti.

European Top 44 Airplay chart

Dokumenti za putovanje su za odlazak u inostranstvo jedna od najvažnijih stavki. Leto je godišnje doba kada se najviše putuje, a ako se vaše putovanje bliži, ne zaboravite na dokumenta.

Dokumenti za putovanje građana Republike Srbije, sa kojima prelaze druge državne granice su pasoš i lična karta. Za ulazak u neke države, našim državljanima potrebna je viza, a kada odlučite da putujete u neku konkretnu zemlju, najbolje je da najaktuelnije informacije o vizama proverite na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Biometrijska lična karta, za punoletne državljane Republike Srbije, dovoljna je za ulazak u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Albaniju i Tursku.

dokumenti za putovanje

Bosna i Hercegovina

Viza nije potrebna stanovnicima naše zemlje koji žele da uđu na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine. Prelazak granice je moguć uz validnu ličnu kartu ili putnu ispravu, Srpskim državljanima dozvoljeno da borave u toj zemlji do 90 dana od dana kada uđu na njenu teritoriju.Maloletna lica koja putuju u BiH moraju posedovati pasoš kako bi prešla granicu.

Crna Gora

Kada u Crnu Goru putujete samo sa ličnom kartom u ovoj zemlji možete boraviti do 30 dana. Ako za prelazak granice koristite pasoš, u Crnoj Gori možete boraviti do 90 dana.

Važeći pasoš ili lična karta se zahteva od svih maloletnih lica, koja su državljani naše zemlje za prelazak državne granice.

Severna Makedonija

Državljani Republike Srbije imaju pravo da na teritoriju ove zemlje ulaze sa važećom biometrijskom ličnom kartom i da u Severnoj Makedoniji borave do 90 dana. Viza nije potrebna. Maloletnim licima je neophodan pasoš.

Albanija

Državljani Srbije koji žele da posete Albaniju trebalo bi da imaju ili biometrijsku ličnu kartu ili važeću putnu ispravu. U Albaniji mogu da borave do 90 dana, u periodu od 180 dana od datuma prvog ulaska na teritoriju zemlje.

Maloletna lica koja ne poseduju ličnu kartu, za ulazak u Albaniju moraju imati pasoš.

Turska

Dokumenti za putovanje u Tursku, za punoletne građane Srbije, mogu biti pasoš naravno, ili lična karta. Sa ličnom kartom R. Srbije u Tursku možete ući samo ako putujete avionom. Za drumsko putovanje, do Turske je potrebno proći i kroz teritorije drugih zemalja, za šta je neophodno posedovanje pasoša.

Viza nije potrebna srpskim državljanima, ni za ulazak na tursku teritoriju, ni za boravak do 90 dana i to u periodu od šest meseci, počev od prvog dana ulaska.

Putna isprava stranih državljana, mora da ima rok važnosti koji je minimum 60 dana duži od dana kada ističe dozvola boravka, to jest dozvoljenog boravka bez obavezne vize, a što je slučaj sa srpskim državljanima.

Dokumenti za putovanje maloletnih lica u inostranstvo

dokumenti za putovanje
foto: efe kumaz from unsplash

Za prelazak državne granice maloletnog lica, državlјanina Republike Srbije do navršene 16. godine života, kada putuje samo ili u pratnji drugog lica koje mu nije roditelј ili zakonski zastupnik, potrebna je overena saglasnost oba roditelјa, ako zajednički vrše roditelјsko pravo ili zakonskog zastupnika.

U slučaju kada dete putuje sa jednim roditeljem, za prelazak granice nije potrebna saglasnost drugog roditelja (pod uslovom da oba roditelja imaju starateljsko pravo)

Pročitajte i kako do pasoša u 4 koraka.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
25 ° C
27.8 °
25 °
59 %
3.4kmh
8 %
Čet
25 °
Pet
37 °
Sub
35 °
Ned
32 °
Pon
31 °