Domaći suvi začin od povrća – kako ga napraviti?
Priprema domaćih začina je sjajan način da obogatite svoja jela prirodnim aromama i izbegnete dodatke i konzervanse koji se često nalaze u kupovnim začinima. Domaći suvi začin od povrća može biti izuzetno koristan u kuhinji, jer se može koristiti u različitim jelima – od supa i čorbi do variva i pečenih jela. U nastavku saznajte kako da ga napravite.
Domaći suvi začin od povrća- recept
Potrebni sastojci:
- 2 šargarepe
- 3-4 paprike
- crni luk
- beli luk
- stabljika celera
- veza peršuna
- 3 kašike soli
Priprema:
Priprema povrća
Povrće dobro operite i osušite. Šargarepu, paprike, crni luk i celer isecite na sitne kockice. Beli luk oljuštite i takođe sitno iseckajte, kao i peršun.
Sušenje povrća:
- U rerni: Rasporedite isečeno povrće na pleh obložen papirom za pečenje. Sušite povrće u rerni na najnižoj temperaturi (oko 50°C) sa otvorenim vratima rerne kako bi vlaga mogla da izlazi. Povremeno proveravajte i mešajte povrće. Proces sušenja može trajati nekoliko sati, u zavisnosti od količine povrća i vlage.
- Na suncu: Ako imate dovoljno prostora i sunčanih dana, povrće možete sušiti i na suncu. Rasporedite povrće na čistoj površini, pokrijte gazom kako biste zaštitili od insekata i ostavite na suncu nekoliko dana dok se potpuno ne osuši.
Kada je povrće potpuno suvo, stavite ga u blender ili mlin za kafu i sameljite do željene teksture. Možete ga samleti u fini prah ili ostaviti grublje komade.
U samleveno povrće dodajte so i bilje po izboru. Dobro izmešajte kako bi se svi sastojci ravnomerno rasporedili.
Domaći suvi začin sa povrćem čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na suvom i tamnom mestu. Na ovaj način, začin može trajati nekoliko meseci bez gubitka ukusa i arome. Biće savršeni dodatak svakom jelu!
Verujemo da će vam i ovaj tekst biti zanimljiv: Stari začini – šta sa njima i kako ih iskoristiti.
Svoj omiljeni radio i portal pratite i na Instagram i Facebook profilu.
suvi začin od povrća suvi začin od povrća suvi začin od povrća