Ne zaboravite na mene! (Simple Minds)

Nakon brojnih pokušaja da se probiju na svetsko tržište, Simple Minds stižu na vrh sa filmskom pesmom "Don't You (Forget About Me)".

Simple Minds soundtrack za film

Nakon što je njihov album iz 1984. godine „Sparkle in the Rain“ zauzeo prvo mesto u Velikoj Britaniji, uprkos turneji u SAD-u s Pritendersima, Simple Minds nisu uspeli da se probiju na američkom tržištu, a ni širem evropskom, da se ne lažemo. To se promenilo kada su snimili „Don’t You (Forget About Me)“, napisanu specifično za film „The Breakfast Club„.

Simple Minds su isključivo komponovali svoje pesme, ali su napravili izuzetak u ovom slučaju. Napisali su je Kit Forsi i Stiv Šif, koji su je prvo ponudili Brajanu Feriju, koji ju je odbio. Simpl Majnds ekipa nije baš bila oduševljena njome, posebno frontmen Džim Ker, koji nije mogao da razume tekst, posebno stihove:

Neću ti nauditi ili napasti tvoje odbrane

Taština, nesigurnost

Bilo je tu i puno „la-la-la-la“, što je ustvari bio samo privremeni refren dok ne nađu neki prikladan tekst, ali su krajnji rokovi za završetak snimanja bili blizu, pa su odlučili da ovaj deo zadrže.

Film je objavljen u februaru 1985. godine, i odlično je primljen kod mlade publike, starijih osnovaca, srednjoškolaca i studenata, koji se mogu poistovetiti sa duboko pogođenim likovima koje igraju članovi „Brat pack“, uključujući Džada Nelsona, Moli Ringvald, Eli Šidi i Emilia Esteveza. Pesma postaje intimno povezana sa filmom i dobija jaku zaleđinu, stigavši na prvo mesto 18. maja.

To je prvi ulazak Simple Minds-a na američku top listu, čiji je pevač Džim Ker oženjen šeficom grupe Pritenders, Krisi Hajnd. Pesma jeste deo saundtreka za film, ali je bend odlučio da je ne objavi na svom sledećem albumu „Once Upon a Time“, koji stiže u oktobru te godine. Ponet uspehom filmskog singla, taj album takođe zauzima prvo mesto u Velikoj Britaniji i daje im još jedan hit u Americi i Evropi, „Alive and Kicking“, koji se dobacio do mesta broj 3.

Simple Minds Jim Kerr Chrisie Hynde

Pesma i dan danas živi kao muzičko otelotvorenje filma „The Breakfast Club“ i koristi se u nizu TV emisija i filmova koji parodiraju ili odaju počast ikoničnom filmu. Džim Ker je i intervjuima mnogih godina kasnije često izražavao zadovoljstvo kako je sve ispalo. „Moram reći da je savršeno leglo. Morate priznati da je zaista uspelo.“

Pročitajte još i Shiny Happy People!