Hrana i pićeŽivot

Doručak po svetu – 1. deo

Aleksandar Krstić vas vodi po svetu i pravi zazubice internacionalnim tradicionalnim jelima za doručak!

Ah, doručak. Kod nas sve češće zbog obaveza zapostavljen obrok, koji se svede na ono što kupimo u usputnoj pekari, ili šta već stignemo da zgrabimo dok žurimo na posao. Šteta, jer prvi obrok u toku dana je usko povezan za tradicijom zemlje, i može nam pružiti uvid u karakter i generalnu kuhinju kultura i regiona.

Ipak, ne treba samo prekorno gledati na sebe, jer i po svetu doručak sve više zbog hektike modernog života gubi na značaju, ali je i dalje važan deo dana, na šta ćemo se malo podsetiti u ovom tekstu.

Venecuela

Arepa

Tipičan temelj doručka u Venecuelni su arepe, kukuruzni hlepčići koji idu uz skoro uz sve. Za doručak ih ili peku ili prže, i na njih stavljaju mlad ili tvrdi sir, šunku, piletinu, svinjetinu ili ribu. Sličan obrok su i empanade, takođe kukurzni hlepčići ali punjeni sirom, mesom ili povrćem.

Ujedinjeno Kraljevstvo

Englesko skotsko irski dorucak

Klasični engleski doručak je svojim obimom mnogo bliži onome što se kod nas inače jede za ručak. Obavezni sastojci čine pečena jaja, kobasica, debelo sečena pržena slanina, proprženi režnjevi paradajza, malo gusto kuvanog pasulja i rendani pečeni krompir. Nije ni malo naivno, zar ne? Ako dodamo još i regionalnu varijantu iz Škotske, sa svim navedenim u tanjiru trebaju da se nađu i dva-tri režnja krvavice, po koje parče škotske varijante švargle „hegis“, a irska varijacija engleskog doručka ima belu kobasicu i domaći hleb, i uz sve to obavezni su džem i čaj. Koja god varijanta bila – garantovano ćemo izdržati do ručka!

Švedska

Knekebrod

Šveđani, kao i Norvežani, imaju lagan doručak koji čine sečene salame i kobasice, riba, sir, voće i povrće a sve to ide na četvrtasti tanki „hleb“ koji je veoma nalik krekeru i dostupan je čak i kod nas po ceni između 150 i 500 dinara – knekebrod. Da bi se zasladili, jede se pankakor koji je nalik američkim palačinkama sa prelivom od brusnica ili nekog drugog voća.

Singapur

Kaya tost

Singapurska kuhinja je slična srpskoj u tome da je mešavina raznih naroda koji žive i rade u ovoj maloj dalekoistočnoj državi-gradu-ostrvu. U njoj se prepliću indonežanska, indijska, kineska, malezijska i evropska kuhinja, ali je jedna od najpopularnijih stvari za doručak daleko od egzotične. Kaya tost je tostirani beli hleb sa puterom i kaya premazom koji se pravi od miksa kokosa, jaja i šećera, koji se jede uz šoljicu jutarnje kafe.

Rusija

Sirniky

Tradicionalna jela koja Rusi jedu za doručak zaslužuju sopstveni članak, zbog broja različitih ukusnih poslastica kao što su palačinke, kolač šarlotka ili lažne varenike, zato ćemo se zadržati samo na sirniky – hlepčićima koji se prave od mladog sira, brašna, jaja, malo soli i peku se u ulju. Za dodatak mažu se pavlakom, pekmezom, medom, ili jedu uz bobičasto voće.

Ovo je samo prvi od mnogih delova mini serije članaka „Doručak po svetu“, a vrlo uskoro stiže i sledeći :)

Pročitajte još i 4 ideje za vikend putavanja u Vojvodini!

Povezani članci

Ostavite odgovor

Možda će vas zanimati:
Close
Back to top button