Naslovna stranicaVestiKulturaDoza hedonizma od danas u Salonu Narodnog muzeja

Doza hedonizma od danas u Salonu Narodnog muzeja

Izložba će biti dostupna do 15. marta naredne godine.

European Top 44 Airplay chart

“Merak mi je…” je naziv izložbe koja će biti svečano otvorena danas od 19h, u Salonu Narodnog muzeja. Ovom prilikom biće predstavljen deo Zbirke likovne umetnosti muzeja u kojima je i kroz koje je predstavljen hedonizam.

Slike i crteži koji će se naći pred posetiocima asociraju na zadovoljstvo – tema su kafana, piće, hrana, muzika, igra, odmor u kući ili u prirodi.

Današnji dan nije odabran slučajno za otvaranje ovog događaja. Upravo 23. decembra rođen je slikar Stevan Aleksić, tvorac čuvene slike “Veseli Banaćani”. Ovo delo je, zbog svog prizora, “nametnuto” kao glavna slika postavke.

Stevan Aleksic, Veseli Banacani

Među slikama i crtežima koje će posetioci imati priliku da pogledaju su i “Duet” mađarskog autora Ištvana Senjija, „Svirač” i „Orkestar” Vladislava Vukova. Svoj kutak našao je i crtež Uroša Predića na kom je predstavljeno „Banatsko kolo” koje se igra na trgu u njegovom rodnom Orlovatu.

Friderika Bende, Društvo koje pije

Izložba će biti dostupna do 15. marta 2022., a u tom periodu biće organizovani razni propratni programi – stručna vođenja, radionice, koncerti, promocije, predavanja. Sve će naravno biti u uskoj vezi sa pojmom hedonizma.

Autorka izložbe je viši kustos istoričar umetnosti Olivera Skoko.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
13.9 ° C
13.9 °
12.8 °
49 %
5.8kmh
93 %
Thu
17 °
Fri
16 °
Sat
13 °
Sun
18 °
Mon
14 °