ZanimljivoZabava

Arheolozi otkrili 4000 godina staru društvenu igru

Arheolozi u Omanu iskopali su 4000 godina staru društvenu igru u naselju nastalom između bronzanog i gvozdenog doba blizu sela Ajn Bani Saida na severu Hađar planina.

„Ovakvi nalazi su veoma retki, ali bilo je sličnih nalaza od Indije, preko Mesopotamije pa sve do istočnog Mediterana“, izjavio je Pjotr Bjelinski sa Univerziteta u Varšavi.

„Najpoznatiji takav nalaz je slična društvena igra pronađena u jednom od kraljevskih grobova u sumerskom gradu Uru“.

Omarska iskopavanja
Arheolozi iskopavaju naselje iz bronzanog i gvozdenog doba u blizini sela Ajn Bani Saida u Omanu. Fotografija J.Sliva, Poljski centar za arheologiju Mediterana, Univerzitet u Varšavi.

Ova društvena igra je pronađena 1922., stara je oko 4500 godina, i igra se udvoje sa pravilima sličnim bekgemonu.

Novootkrivena velika kamena tabla u Omanu ima je rešetkaste oznake koje naizgled ukazuju na različita polja za igru, kao i rupe za čaše, međutim, pravila za ovu igru su izgubljena.

Oblast koja okružuje iskopine ​​je jedna od najmanje proučavanih regiona Omana – ali nalazi nedavnih studija ukazuju na to da je dolina Kumajra bila deo glavnog trgovačkog puta između nekoliko arapskih gradova.

Iskopavanja na lokaciji koja se obavljaju od 2015. godine, takođe su dala i četiri kule — od kojih je jedna visoka najmanje 18 metara — i prvi je dokaz topljenja bakra u regionu. „Ovo pokazuje da je ovo naselje učestvovalo u unosnoj trgovini bakrom po kojoj je Oman u to vreme bio poznat“, rekao je Bjelinski u saopštenju. Planovi su da se nastave iskopavanja u blizini Ajn Bani Saida, kao i da se istraži drugi kraj doline, u blizini Bilta.

Pročitajte još i Srednjovekovna crkva Arača!

Povezani članci

Ostavite odgovor

Back to top button