20 C
Zrenjanin
25.05.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninVesti iz Srbije i svetaDžakarta više neće biti prestonica Indonezije

Džakarta više neće biti prestonica Indonezije

European Top 44 Airplay chart

Danas je parlament Indonezije doneo važnu odluku o transformaciji Džakarte, glavnog grada zemlje. Odluka je doneta kako bi se rasteretila pretrpana Džakarta, a istovremeno promovisao razvoj drugih regiona zemlje. Umesto da se preseli cela prestonica, planira se stvaranje novog administrativnog centra na ostrvu Borneo.

Ovaj potez odražava viziju odlazećeg predsednika Džoka Vidoda, koji se zalaže za ravnomerniji ekonomski razvoj širom zemlje. Njegov plan je da se osnuje novi grad, Nusantara, u istočnom Kalimantanu na Borneu, vredan impresivnih 32 milijarde dolara.

„Nakon što više ne bude glavni grad, Džakarta i dalje mora imati pečat posebnog grada kako bi mogla ubrzati privredni rast i povećati doprinos brutonacionalnom dohotku zemlje“, rekao je indonežanski šef diplomatije. 

Ministar unutrašnjih poslova Tito Karnavian istakao je da je i pored preseljenja glavnog grada, Džakarta i dalje od vitalnog značaja za ekonomiju zemlje. On naglašava potrebu da Džakarta nastavi da se razvija kako bi ostala konkurentna sa drugim svetskim metropolama, čak i nakon što administrativne funkcije budu premeštene u Nusantaru.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
scattered clouds
20 ° C
21.2 °
20 °
63 %
5kmh
46 %
Sub
19 °
Ned
24 °
Pon
25 °
Uto
25 °
Sre
25 °