Hrana i piće

Džem od luka – Omiljeni slatki namaz za sva slana jela

Da li ste ikada pomislili da luk može postati džem? Zvuči čudno, ali verujte, rezultat je pravo iznenađenje! Džem od luka nije ništa manje od kulinarskog čuda – pretvara jednostavan, svakodnevni sastojak u bogat i ukusan dodatak koji može potpuno promeniti ukus vaših jela. Ne treba vam mnogo da biste ga napravili, ali strpljenje koje traži tokom pripreme donosi rezultate koji su više nego vredni toga. Na prvi pogled, možda zvuči kao nešto što bi bilo u na meniju vrhunskog restorana, ali zapravo, ovaj džem može biti zvezda vaših najjednostavnijih obroka.

Sastojci za džem od luka

Za pripremu džema od luka, potrebni su sledeći sastojci:

Prstohvat soli

500 g crnog ili crvenog luka (može i beli luk)

2 kašike maslaca

100 g šećera

50 ml jabukovog sirćeta

50 ml balsamiko sirćeta (po želji)

1 grančica svežeg timijana

Kako nastaje džem od luka?

Prvi korak u pripremi džema jeste upravo seckanje luka. Iako je za ovaj recept najbolje koristiti crni ili crveni luk, može se koristiti i beli luk. Luk treba sitno iseckati, jer je cilj da se on tokom kuvanja postepeno otpušta i stvori gustu, sirupastu masu. Započinjemo sa otapanjem maslaca u šerpi na srednjoj vatri. Maslac je bitan jer daje bogatstvo ukusu i pomaže da luk postane mekan i sladak.

Kada se maslac rastopi, dodajemo luk i pržimo ga dok ne postane staklast i lagano zlatno-smeđi. Ovo traje oko 20 minuta, uz stalno mešanje. U ovom delu pripreme luk postepeno gubi svoju oštru, ljutkastu aromu.

Nakon što luk postigne željenu boju, dolazi trenutak za dodavanje šećera. Šećer pomaže da luk otpusti više tečnosti, a tečnost se tokom daljeg kuvanja zgusne i pretvara se u gusti sirup. Tada džem počinje da poprima onu karakterističnu lepljivu, mednu teksturu. Nakon što se šećer rastopi, dodajemo jabukovo sirće koje je blago kiselo i donosi potrebnu ravnotežu. Sirće se kuva dok ne ispari.

Na kraju, dolazi dodavanje balsamiko sirćeta koje ovom džemu daje duboku, voćnu notu. Balsamiko sirće je opcionalno, ali će svakako doprineti bogatstvu ukusa.

Savršeni umaci idealni za svako druženje

Poslušajte sledeće savete

Iako je priprema džema od luka relativno jednostavna, postoji nekoliko trikova koji mogu učiniti da vaša verzija bude savršena. Prvo, važno je da kuvanje traje dovoljno dugo. Luk mora da postane mekan i da se razvije bogatstvo ukusa, ali ni u kom slučaju ne sme da izgori. Redovno mešanje je neophodno kako bi se sprečilo da se džem zalepi za dno posude.

Takođe, važno je da temperatura bude srednja. Ako kuvanje bude prebrzo, luk neće imati vremena da postigne svoju pravu slatkoću. Strpljenje je ključ! Ako želite da dodate dodatnu aromu, možete koristiti ruzmarin, koji daje poseban miris.

Kako koristiti džem od luka?

Džem od luka je izuzetno svestran i može se koristiti na razne načine. Naravno, najpopularniji način je da ga nanesete na bruskete i poslužite uz predjelo. Međutim, džem od luka je još bolji dodatak jelima sa mesom – kao što su pečena svinjetina, piletina ili teletina. Savršeno se slaže sa svim vrstama pečenja, jer njegova slatkoća stvara divan kontrast sa sočnim mesom.

Džem od luka

Ako ste ljubitelj burgera, sa ovim nadevom će vam se još više dopasti. Možete ga koristiti kao preliv za burger, ili ga jednostavno servirati uz burger kao dodatak. Takođe, ovaj džem je sjajan uz razne vrste sireva, naročito sa kozijim sirom.

Ako planirate da napravite platu sa sirevima i suhomesnatim proizvodima, džem od luka je odličan dodatak. Još jedan recept u koji će se odlično uklopiti je Svinjske krmenadle.

Kako čuvati džem od luka?

Džem od luka se može čuvati u frižideru u hermetički zatvorenoj tegli do dve nedelje. Ovo ga čini odličnim receptom za pripremu unapred, naročito ako imate planove za predstojeće proslave ili porodične obroke. Možete ga čak i pokloniti kao domaći dar, jer je džem od luka nešto što će sigurno oduševiti svakog ljubitelja dobrih ukusa.

Kao što možete da vidite, džem od luka je sjajan način da obogatite svoja jela i dodate im dubinu ukusa. Sa samo nekoliko jednostavnih sastojaka i malo strpljenja, možete napraviti ovaj divni, bogati namaz koji će postati omiljeni dodatak mnogim jelima.

Još jedan odličan, ali i nesvakidašnji prilog su kandirane masline. Isprobajte ih!

Pratite nas i na Instagram i Facebook profilu.

Povezani članci

Back to top button