Životni prostor

Evo kako da lale traju duže u vazi

Lale su simbol proleća i lepote, ali da bi ostale sveže i da biste uživali u njihovom sjaju duže pre nego što ih stavite u vazu posvetite im malo pažnje.

Kada birate lale, izaberite pupoljke koji nisu potpuno otvoreni. Ako su cvetovi još uvek delimično zatvoreni, to znači da će duže trajati kada ih donesete kući. Ako već imate otvorene cvetove, znajte da će njihov vek trajanja biti kraći.

Lale ne podnose suvoću, stoga je važno da im obezbedite dovoljno vode. Nakon što ih kupite, odmah ih stavite u vazu sa hladnom vodom. Ako su stabljike presečene, to će omogućiti cveću da bolje upije vodu.

Uklonite sve listove s donjeg dela stabljike pre nego što ih stavite u vazu. To će sprečiti truljenje lišća i produžiti vek trajanja lala.

Kada birate vazu, odaberite onu koja je dovoljno visoka da drži stabljike uspravno. Ako su stabljike preduge za vazu, možete ih skratiti, ali budite oprezni da ne ostavite previše lišća pod vodom.

Možete dodati malo hranjivih materija u vodu kako biste produžili svežinu lala. To može biti kupljena tečna hrana za rezano cveće ili domaća mešavina, poput soli ili soka od limuna. Međutim, budite oprezni da ne dodate previše kako ne biste oštetili cvetove.

Lalama je potrebno puno svetla, ali izbegavajte direktnu sunčevu svetlost, jer to može izazvati oštećenja na cvetovima. Držite ih na dobro osvetljenom mestu, ali dalje od izvora direktnog sunca.

Takođe, redovno menjajte vodu u vazi i dodajte vodu po potrebi kako bi lala imala dovoljno tečnosti za održavanje svežine.

„Dajte bakšiš“ lalama

Postoji i tehnika sa novčićem koja se ponekad koristi kako bi se produžio životni vek rezanog cveća. Veruje se da ubacivanje bakarnog novčića u vazu može delovati kao fungicid i sprečiti razvoj bakterija i gljivica. Međutim, ova tehnika nema naučnu potvrdu.

Možda vas zanima i Sobne biljke za koje se veruje da donose sreću

Povezani članci

Back to top button