Vesti ZrenjaninZdravlje

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

U Zrenjaninu od ove bolesti svake godine oboli 10, a premine 3-4 žene.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se do 29. januara sa ciljem da se kod žena podigne svest o ovoj bolesti i načinima prevencije. Slogan ovogodišnjeg obeležavanja je „RAK GRLIĆA MATERICE – RAK KOJI MOŽEMO SPREČITI“.

Radi se o vrlo izlečivoj bolesti, jer se u skoro 100 odsto slučajeva zna uzročnik bolesti. Tačnije, u 99.7 odsto slučajeva raka grlića materice, izolovan je genom HPV.

Prema statistici u Srbiji, godišnje od ove bolesti, oboli oko 100 hiljada žena, dok 22 izgubi borbu sa rakom grlića materice. Prema podacima Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ i kada se ova statistika preslika na Zrenjanin, godišnje oboli 10, a preminu 3-4 naše sugrađanke.

Zrenjaninski Dom zdravlja od 2014. godine sprovodi organizovani skrining. Iako je procenat onih koji se na skrinig odazovu sve veći, još uvek je daleko od ciljanih 75%.

Na skrining se pozivaju žene između 25 i 64 godine. Prema planu za ovu godinu, skriningom bi trebalo da bude obuhvaćeno 9.076 žena.

gardasil9
Devetovalentna HPV vakcina

Osim redovnih kontrolnih pregleda, vrlo važna u prevenciji raka grlića materice je i HPV vakcina. HPV vakcinom vakcinišu se dece uzrasta od 9 do 19 godina, pre stupanja u seksualne odnose.

Od kada je vakcina dostupna u zrenjaninskom Domu zdravlja, vakcinisano je 189 dece od 9 do 14 i 124 dece od 15 do 19 godina.

Više o HPV vakcini čitajte ovde:

https://105.rs/hpv-vakcina-sta-treba-znati

Povezani članci

Back to top button