25.6 C
Zrenjanin
29.05.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninEvropska nedelja prevencije raka grlića materice

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Naučiti. Sprečiti. Rano otkrivanje.

European Top 44 Airplay chart

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, ove godine obeležava se 18. put. Glavni cilj ove kampanje, koja traje do 28. januara, je podizanje svesti među ženama o raku grlića materice, promovisanje očuvanja reproduktivnog zdravlja i isticanje značaja dostupnih mera prevencije.

Ovogodišnji slogan kampanje je „Naučiti. Sprečiti. Rano Otkrivanje“ (Learn. Prevent. Screen).

Evropska asocijacija za rak grlića materice nosilac je ove kampanje, a Srbija, od samog početka, aktivno učestvuje u obeležavanju ove važne nedelje.

Poruka namenjena osnaživanju žena, vrlo je jednostavna – rak grlića materice je bolest koja se može sprečiti. Žene bi trebalo da posvete pažnju svom reproduktivnom zdravlju, izdvajajući vreme za redovne posete ginekologu i obavljanje preventivnih pregleda.

Prema standardizovanim stopama mortaliteta od raka na globalnom nivou u 2021. godini, rak grlića materice zauzima četvrto mesto sa udelom od 6,2% (u Vojvodini 7,6%).

Skoro sve slučajeve raka grlića materice (99%) povezuje se sa infekcijom visokorizičnim humanim papiloma virusom (HPV), virusom koji se često prenosi seksualnim kontaktom. Iako većina infekcija HPV-om spontano nestaje bez simptoma, uporna infekcija može izazvati rak grlića materice. Efikasne preventivne strategije, poput vakcinacije protiv HPV-a i redovnih skrininga, ključne su u sprečavanju većine slučajeva ove ozbiljne bolesti.

Prevencija u Zrenjaninu

U Službi za zdravstvenu zaštitu žena Zrenjanin, od 2013. godine se sprovodi organizovani skrining na karcinom grlića materice u okviru Nacionalnog programa za rano otrkivanje raka. Važno je napomenuti da su preventivni pregledi besplatni. U toku kratkog i bezbolnog ginekološkog pregleda sa površine grlića materice uzima se bris koji se potom šalje u laboratoriju, gde se analizira pod mikroskopom u potrazi za ćelijama koje su izmenjene.

Žene se pozivaju putem pozivnog pisma, četiri dana u nedelji kod svakog ginekologa po tačno određenom planu zakazivanja. Svaka žena koja dobije poziv, a iz nekog razloga je sprečena može se javiti na šalter službe za zdravstvenu zaštitu žena ili pozvati putem telefona 564-532 i informisati se o promeni termina. Svakako, ukoliko ste u godištu planiranom za skrining grlića materice za 2024. godinu a niste dobili poziv, možete se javiti i dobiti informaciju o uključivanju u skrining program.

Planirana godišta za skrining u 2024. godini su:

godista

Pročitajte još i ovo:

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
scattered clouds
25.6 ° C
25.6 °
19.5 °
53 %
5kmh
29 %
Sre
25 °
Čet
26 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
26 °