20 C
Zrenjanin
12.06.2024.

Evropska nedelja psorijaze je u toku

European Top 44 Airplay chart

U toku je Evropska nedelja psorijaze koju obeležava Udruženje „Pacijenti protiv psorijaze 3P“ kako bi podiglo svest o ovoj teškoj bolesti.

Načelnik dermatologije KBC Zvezdara, dr Predrag Majcan, izjavio je da se u Srbiji trenutno na listi RFZO nalazi pet lekova za lečenje psorijaze, od kojih su tri nova. Ovi lekovi omogućavaju pacijentima u Srbiji pristup savremenim terapijama koje se koriste u zapadnim zemljama.

Dr Majcan ističe da psorijaza pogađa oko dva procenta stanovništva u Srbiji, što znači da ima oko 140.000 obolelih. Psorijaza je hronično zapaljensko oboljenje kože koje može dovesti do ozbiljnih komorbiditeta, uključujući dijabetes, srčani infarkt, metabolički sindrom, artritis i zapaljenske bolesti creva.

Predsednik Udruženja „Pacijenti protiv psorijaze 3P“, Vladimir Kecić, naglašava važnost konsultacije sa dermatologom za obolele od psorijaze. Pravilna terapija može staviti bolest pod kontrolu i sprečiti komplikacije. Kecić ističe da su pacijentima u Srbiji od 2019. godine dostupni biološki lekovi o trošku RFZO, uz konvencionalne terapije koje se koriste decenijama. Nedavno su uvedeni i novi lekovi koji omogućavaju kompletnije lečenje.

evropska nedelja psorijaze

U Srbiji su dostupni lekovi za lokalnu i sistemsku primenu, uključujući biološku terapiju za umerene i teške oblike psorijaze .Mnogi pacijenti još uvek nepotrebno pate zbog nedovoljne terapije, što negativno utiče na njihov kvalitet života i povećava rizik od drugih bolesti.

Evropska nedelja psorijaze i konferencija u Beogradu

Povodom Evropske nedelje psorijaze, 29. maja će u Beogradu biti održana konferencija o značaju inovativnih terapija i unapređenju odnosa između lekara i pacijenata, kako bi oboleli dobili potrebne terapije o trošku RFZO. Cilj je podizanje svesti među pacijentima i lekarima o dostupnim efikasnim i bezbednim lekovima za psorijazu.

Evropska nedelja psorijaze obeležava se u celoj Evropi, a više o tome čitajte ovde.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
20 ° C
20 °
17.3 °
84 %
4.1kmh
98 %
Sre
19 °
Čet
25 °
Pet
24 °
Sub
27 °
Ned
29 °