17.3 C
Zrenjanin
31.05.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninVesti iz Srbije i svetaEvropski sud: Žene ugrožene nasiljem mogu steći status izbeglice

Evropski sud: Žene ugrožene nasiljem mogu steći status izbeglice

European Top 44 Airplay chart

Evropski sud pravde nedavno je doneo presudu koja omogućava ženama da steknu status izbeglice ukoliko im preti fizičko ili psihičko nasilje u njihovoj zemlji porekla, uključujući seksualno i porodično nasilje.

Presuda proizlazi iz slučaja turske državljanke kurdskog porekla, koja je izjavila da je prisiljena na brak od strane porodice, a da je njen muž pretnjama i fizičkim zlostavljanjem ugrožavao njen život.

Ova žena je podnela zahtev za međunarodnu zaštitu u Bugarskoj, argumentujući da bi joj život bio u opasnosti ukoliko bi se vratila mužu.

Izuzetno važno je napomenuti da je izbeglički status tradicionalno dodeljivan osobama koje su napustile svoju zemlju zbog proganjanja zbog rase, vere, nacionalnosti, političkih ubeđenja ili pripadnosti određenoj društvenoj grupi.

Sud je sada precizirao da se žene generalno mogu smatrati posebnom društvenom grupom, naglašavajući da se ženama može odobriti i tzv. supsidijarna zaštita, čak i ako ne ispunjavaju tradicionalne „izbegličke karakteristike“, pod uslovom da su izložene stvarnoj opasnosti od nasilja ili čak smrti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
scattered clouds
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
79 %
1.7kmh
40 %
Pet
23 °
Sub
28 °
Ned
26 °
Pon
29 °
Uto
20 °