Austrijanac o Austrijancu (Falco)

Rokaj me Amadeuse!

Gospodin Johan, ein Superstar

Čuvene osamdesete bile su posebne godine u istoriji moderne muzike. Disko kugle su polako prestale da se vrte, pank je izgubio snagu, rock je bio prilično šaren(olik) i mirisao na lak za kosu, a stigao je Novi talas. Sintisajzeri su ušli u modu kod muzičara, prvi put je ritam mašina (Roland TR-808) zamenila živog bubnjara, a o frizurama, grejačima za noge i naramenicama mogu se napisati stranice i stranice. U svetu muzike, u jeku Hladnog rata kada je čuveni Zid već počeo da se klima, 1985. jedan ne toliko poznati austrijski muzičar iskomponovaće pesmu o zemljaku i jednom od najpoznatijih muzičara klasike – Volfgangu Amadeusu Mocartu.

Pesma “Rock me Amadeus” će uz pomoć TV signala MTV-a sa evropskog tla preleteti okean, i doći na vrh američkih top lista, čime će zvanično postati i prva numera na nemačkom jeziku kojoj je to pošlo za rukom, i na mestu broj 1. će se zadržati tri nedelje. Zahvaljujući tom uspehu, Falkov pređašnji naslov “Der Kommisar” dobiće novi vetar u leđa, a “Vienna Calling” i kontroverzna “Jeanny” zacementiraće njegovo prisustvo u radio i tv etru sledećih desetak godina.
Njega i ostale hitmejkere 20. i 21. veka slušajte u Vremeplovu sa Aleksandrom Krstićem svakog radnom dana od 15:00-19:00