20 C
Zrenjanin
12.06.2024.
Naslovna stranicaKorisnoFarbanje jaja prirodnim bojama

Farbanje jaja prirodnim bojama

European Top 44 Airplay chart

Veštačke ili prirodne boje, tradicionalne ili nove tehnike, dečija kreativnost ili precizno farbanje? Izbora je mnogo, ali ako ove godine želite da se okrenete zdravijim i prirodnijim, evo nekoliko saveta.

Iskusne domaćice kažu da su, za farbanje, najbolja jaja sa belom ljuskom. Ako su vam dostupna, pa još iz domaćeg uzgoja, birajte njih. Ako ne, dobro će doći i tamnija, kao i ona iz marketa.

Prirodne boje možemo dobiti od namirnica i biljaka koje vrlo često imamo u kući i oko kuće.

Crvena

Crvenu boju prirodnim putem, možemo dobiti od maline, soka od nara, nešto tamniju nijansu od veće količine kuvane lukovine, ali ono što zvuči kao najbolje rešenje je možda cvekla. Pola kilograma cvekle i jedan litar vode, sa dve kašike sirćeta trebalo bi da daju dobar rezultat.

emma jane hobden lFxgx7Snyfw unsplash

Plava

Plavu možemo dobiti kuvanih listova crvenog kupusa. Za ovo će biti potrebna četvrtina glavice crvenog kupusa koja će se sa jednom kašikom sirćeta kuvati u dva litra vode.

Zelena

Kuvani listovi spanaća pomoći će da se dođe do zelene boje.

Narandžasta

Za lepu narandžastu biće potrebno da u jedan litar vode ubacite 7 kašica kurukume i dve kašike sirćeta. Samo pažljivo, jer kurkuma može da oboji i više od ljuske jajeta (posuđe, odeću, nameštaj…)

maria ionova zTygu0GNnac unsplash

Žuta

Četiri kesice čaja od kamilice sa jednom kašikom šećera i ključalom vodom, obojiće jaje u finu svetlo žutu boju. Takođe, žuta se može dobiti i uz pomoć kuvane kore limuna i narandže.

Svetloljubičasta

Ako je u dvorištu ili oko zgrade ostalo još malo ljubičica, njene cvetove iskoristite za dobijanje svetloljubičaste boje. Cvetove pomešajte sa dve kašice soka od limuna.

Boje koje dobijete prirodnim putem, možda neće biti toliko intenzivne kao one iz kesica, kapsula i flomastera, ali ćete barem znati da je čitav proces prošao puno prirodnije i zdravije.

Takođe, treba znati da je svako jaje različito i da svaka ljuska drugačije prima boju.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
20 ° C
20 °
17.3 °
84 %
4.1kmh
98 %
Sre
19 °
Čet
25 °
Pet
24 °
Sub
27 °
Ned
29 °