Farbanje jaja: Tehnike i trikovi za najlepša uskršnja jaja

Farbanje jaja je porodična tradicija koja ima izuzetno dugu istoriju. Ako želite da vaša korpa zablista na uskršnjoj trpezi, a priznajte i na Instagramu, onda će vam ovaj članak pomoći! Ostanite do kraja da saznate nove tehnike i trikove.
Farbanje jaja
Koja jaja su najbolja za farbanje?
Da bi farbanje jaja bilo uspešno, prvo morate da izaberete odgovarajuća jaja. Iako većina nas poseže za belim jajima iz prodavnice, možda nije loše da se setimo i nekoliko praktičnih saveta. Iako jaja sa svetlijim ljuskama bolje upijaju boje, tamnija jaja takođe mogu biti lepa ako želite da postignete efektne, duboke nijanse.
Domaća vs. industrijska jaja
Zbog tamnije ljuske, boje na domaćim jajima ponekad deluju nežnije i manje upadljivo nego na onima sa svetlom ljuskom. Međutim, domaća jaja su idealna ako želite prirodan izgled, jer često imaju bogatiji sadržaj i tvrdu ljusku. Ako planirate da koristite prirodne boje, domaća jaja mogu biti lepša, jer boje prirodnih pigmenata bolje izbijaju na tamnijoj podlozi.
Kuvanje jaja
Za farbanje jaja, prvo ih treba skuvati. Da biste to postigli, stavite jaja u šerpu sa hladnom vodom, vodeći računa da budu potpuno potopljena. Pokrijte šerpu i stavite je na jaku vatru. Kada voda proključa, smanjite temperaturu na srednju i kuvajte jaja 7 do 8 minuta. Nakon toga, izvadite jaja iz vruće vode i stavite ih u hladnu vodu da se ohlade. Kada su jaja ohlađena, spremna su za farbanje.
Kada je reč o farbanju, prirodne boje, poput one koju dobijate od lukovine, zahtevaju nešto više vremena. Recimo da ćete ih kuvati još 7 do 8 minuta.
Kako da jaja ne pucaju prilikom kuvanja?
Da bi jaja ostala čitava prilikom kuvanja, postoji nekoliko trikova koje možete primeniti. Prvo, obavezno stavljajte jaja u hladnu vodu, a ne u vrelu, jer nagli temperaturni šok može izazvati pucanje ljuske. Počnite sa hladnom vodom, pa je potom postepeno zagrevajte dok voda ne počne da vri. Takođe, možete dodati malo soli ili sirćeta u vodu – ovo pomaže da ljuske postanu otpornije. Drugi trik je da jaja ne stavljate previše gusto u šerpu, već da im omogućite dovoljno prostora za kretanje tokom kuvanja. Na kraju, čim su jaja skuvana, odmah ih prebacite u hladnu vodu ili led, što će brzo zaustaviti proces kuvanja i olakšati ljuštenje.

Klasične metode farbanja jaja
1. Farbanje bojama iz kesice
Najbrža i najrasprostranjenija metoda je upotreba gotovih boja u kesicama. Ovaj metod je jednostavan i siguran, ali donosi brojne mogućnosti kada se kombinuju različite boje.
Kako to funkcioniše:
- Uzmite kesicu sa bojom i razmutite je u toploj vodi, prema uputstvu na pakovanju.
- Dodajte sirće (obavezno!), jer ono pomaže boji da se bolje fiksira.
- Potopite jaje u boju i ostavite da stoji, povremeno ga okrenite da bi boja bila ravnomerno raspoređena.
Saveti za intenzivnije boje:
- Ostavite jaja u boji duže vreme za tamnije tonove.
- Ako želite svetlije, pastelne nijanse, kratko potapanje je dovoljno.
- Dodajte plastičnu kašiku kako biste jaje pažljivo izvadili bez oštećenja.
2. Lukovina – bakina tajna
Korišćenje ljuski od crnog luka je stara i proverena metoda koja se prenosi s kolena na koleno. Jajima daje bogatu, toplu boju i svaka baka ih sigurno ima na trpezi.
Kako to funkcioniše:
Za farbanje jaja lukovinom, prvo se priprema čaj od suvih ljuski crnog luka – one se stave u vodu i kuvaju najmanje pola sata, dok voda ne dobije bogatu tamno crvenkastu nijansu. U tu istu tečnost potom se pažljivo spuštaju jaja, koja se kuvaju zajedno s ljuskama kako bi upila prirodnu boju. Ako želite da dobijete zanimljive šare, možete na jaja nežno prisloniti listiće deteline, peršuna ili neke druge biljke, pa ih zatim umotati u komad najlon čarape i zavezati.
Možete dodati nekoliko kapi sirćeta u vodu kako biste postigli jaču boju.
Farbanje jaja prirodnim bojama
Ukoliko ne želite da koristiti kupovne farbe i oslanjate se na prirodu, imamo par ideja.
Cvekla
Cvekla je prirodni izvor crvene boje i daje jaja sa prelepim ružičastim i crvenim tonovima. Prvo, rendajte ili iseckajte cveklu i kuvajte je u vodi, a zatim potopite jaja. Cvekla se može koristiti i u kombinaciji sa sirćetom kako bi boja bila što trajnija.
Kurkuma
Kurkumom možete postići jarko žute boje. Koristite je na isti način kao što biste koristili komercijalne boje. Prokuvajte kurkumu u vodi, pa uronite jaja u nju. Žuta boja od kurkume je svetla i vesela, idealna za uskršnja jaja.
Borovnice
Borovnice (bilo sveže ili smrznute) mogu doneti prelepu plavu ili ljubičastu boju. Prokuvajte ih u vodi i uronite jaja u tečnost. Ovaj metod zahteva više vremena, ali dobićete lepu, prirodnu nijansu.
Kupus
Iako zvuči neobično, crveni kupus može vam pomoći da dobijete plave tonove. Iseckajte kupus i kuvajte ga sa malo sirćeta, a jaja uronite u ovu tečnost.
Čaj od hibiskusa
Za ovu tehniku, prvo skuvate jaja i ostavite da se ohlade. Zatim pripremite čaj od hibiskusa, tako što ćete potopiti nekoliko kesica čaja u vruću vodu i ostaviti da odstoji dok ne dobije intenzivnu crvenu boju. Jaja se potom stavljaju u čaj i ostavljaju da odstoje neko vreme, u zavisnosti od željene jačine boje. Što duže jaja ostanu u čaju, boja će biti tamnija.

Zapamtite da prirodne boje zahtevaju malo više vremena.
Kreativne i moderne tehnike
Nakon što ste ovladali osnovnim metodama, možda želite da probate nešto malo kreativnije. Postoji mnogo trikova koji će vaša jaja učiniti još zanimljivijim, a evo nekoliko ideja:
Farbanje jaja na pari
Farbanje jaja na pari je odličan trik za one koji žele da eksperimentišu sa prirodnim bojama, ali i da se zabave pri tom procesu. Počinjete tako što skuvate jaja kao i obično. Zatim, jaja prebacite u posudu koja nije direktno u kontaktu sa vodom, već je iznad nje, tako da koristi paru koja izlazi iz vruće vode ispod. Na jaja potom pospite farbe u prahu, koje se, pod uticajem pare, rastapaju i prelaze na jaja. Zanimljiv deo ovog metoda je što boje ne morate nanositi direktno rukama, već se sve događa uz pomoć pare koja ravnomerno pokriva jaja i stvara lepe, meke prelaze boja.
Farbanje jaja voskom
Ovaj postupak započinje pripremom voska, koji se topi pomoću sveće. Zatim, koristeći iglu, čačkalicu ili posebno nalivpero, pažljivo se nanosi vosak na jaje, ostavljajući određene delove neofarbanim. Ove oblasti koje su prekrivene voskom zadržaće svoju prirodnu boju, dok ostatak jajeta upija boju iz rastvora u kojem se jaje kuva.
Nakon što su jaja obojena, važno je da ih ostavite da se ohlade. Kad se boja osuši, uklanja se vosak, bilo struganjem, bilo pažljivim otapanjem pod svećom, što otkriva svetle šare na tamnoj podlozi. Rezultat je ukrašeno jaje sa jedinstvenim dezenima.
Jaja u pastelnim bojama
Ako niste ljubitelj jarkih boja, možete ih ofarbati u nežnije tonove.
Da biste postigli nežne pastelne boje na jajima, preporučuje se korišćenje belih jaja, jer njihova svetla ljuska bolje upija boje. Prvo, skuvajte jaja i ostavite ih da se potpuno ohlade. Zatim, pripremite boje za kolače (prehrambene boje u prahu) i pomešajte ih sa vodom i malo sirćeta. Za svaku boju pripremite posebnu čašu u kojoj ćete potopiti jaja. Jaja držite u boji samo nekoliko sekundi do 2 minuta, u zavisnosti od željene nijanse. Kratko vreme zadržavanja u boji omogućava postizanje pastelnih tonova. Nakon bojenja, izvadite jaja iz boje, ostavite ih da se osuše, a zatim ih možete premazati sa malo ulja za dodatni sjaj.
Dekupaž jaja
Dekupaž jaja je tehnika koja može pretvoriti obična jaja u pravu umetnost. Za početak, skuvate jaja i sačekate da se ohlade. Onda birate papirne salvete ili specijalne ukrasne papire sa motivima koji vam se sviđaju.
Nakon toga, nanosite tanak sloj lepka na jaje i pažljivo pritisnite izrezane papiriće na površinu. Moguće je koristiti i više slojeva papira za bogatiji izgled. Na kraju, još jedan sloj lepka preko svih motiva fiksira papir i stvara glatku površinu. Kada se osuši, možete dodati finalni premaz laka za dodatni sjaj.
Farbanje jaja u vinu
Kuvanje jaja u vinu je sjajan trik koji mnoge domaćice koriste kako bi jaja dobila specifičan izgled sa bogatom, svetlucavom bojom. Za ovaj postupak potrebno je prvo staviti jaja u šerpu i preliti ih crvenim vinom. Jaja treba da budu potpuno prekrivena vinom. U ovom trenutku možete dodati malo soli, a po želji i šećera, lovorov list ili nekoliko zrna bibera, što će doprineti bogatijem izgledu. Kada sve pripremite, stavite šerpu na srednju vatru i kuvajte dok vino ne provri. Nakon toga smanjite temperaturu i kuvajte još 10-15 minuta.
Nakon kuvanja, sklonite šerpu sa vatre, ali jaja ne vadite odmah. Najbolje je da ih ostavite da odstoje u vinu barem 8 sati, a još bolje preko noći, kako bi boja bolje prionula na ljusku. Kada se ohlade, izvadite jaja iz vina i ostavite ih na papirnom ubrusu da se osuše. Ne brišite ih, jer bi time mogli ukloniti taj prirodni sjaj.
Kako da se jaja sijaju?
Da bi jaja sijala iz korpe premažite ih biljnim uljem. Nakon što se jaja osuše od boje, stavite malo biljnog ulja na mekanu krpu ili papirni ubrus i nežno pređite preko cele površine jajeta.
Ne mora svako jaje biti savršeno. Uskrs je vreme okupljanja, igre i stvaranja uspomena. Uključite celu porodicu, deci će sigurno interesantno. Napravite mini takmičenje ko je najkreativniji, isprobajte novu tehniku svake godine.
Ako imate viškova, lepo upakujte jaja i podelite komšijama – lepa tradicija i osmeh više na ulici.