Festival čvaraka i rakije u Mužlji – po jedanaesti put!

Foto:105.rs

Deset godina se organizuje festival čvaraka (i rakije od skoro) u Mužlji, sa jednim malim prekidom, a ove godine – po jedanaesti put će najbolji čvarci, najlepše rakije, i ostale najukusnije đakonije ravnice svoj izgled, mirisi u ukusu predstaviti posetiocima ovog festivala 11. februara na Sportskom centru „Lehel“ u Mužlji.

cvar 4

Pored kulinarske manifestacije, biće prikazane i pastirske, verske i seoske tradicije gde će domaćini, zajedno sa najmlađima u maskama, uz pratnju muzike i zvuke fijukanja bičeva, ispratiti zimu. U okviru ovog ispraćaja, žiri će izabrati i nagraditi najkreativnije maske.

Pored već navedenih kulinarskih rukotvorina, posetioci će moći da kupe razne plodove tora, mekike, sir, da dopune špajize zimnicom, ili zašarene dom nekim ukrasom.

cvarci

U okviru ovogodišnje manifestacije, drugi put će se održati i takmičarski Festival rakije. Učesnici mogu putem pošte poslati uzorke svojih domaćih rakija od 0,5 litara, a kotizacija je 500 dinara po uzorku.

Više informacija možete saznati pozivom na broj 069/26-31-976.

Informacije u vezi takmičenja i zakupa prodajnog mesta možete dobiti od 16. januara do 7. februara na brojeve 064/35-87-510 i 061/14-06-592, ili u prostorijama Mesne zajednice u ulica Mađarske komune broj 59.

Organizatori manifestacije su članovi Udruženja porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus“ i civilna udruženja, a cilj događaja je da se čvarci predstave kao jedan mužljanski „brend“, tj. specijalitet. Domaćini upućuju i posebnu molbu svim potencijalnim takmičarima da na manifestaciji ne peku čvarke radi lične prodaje!