17.3 C
Zrenjanin
29.05.2023.
Naslovna stranicaZrenjaninZR KulturaFestival "Slobodna zona" u Zrenjaninu

Festival “Slobodna zona” u Zrenjaninu

European Top 44 Airplay chart

Filmski festival “Slobodna zona” će u okviru svoje 17. turneje po Srbiji, u aprilu gostovati u Zrenjaninu. Tokom četiri aprilska četvrtka, u Kulturnom centru Zrenjanina, biće prikazana tri igrana i jedan dokumentarni film.

Dokumentarni film “Pisanje vatrom” biće prikazan 6. aprila. Govori o novinarkama u Khabar Lahariji, jedinoj indijskoj novinskoj organizaciji koju vode isključivo žene.

Žene Khabar Laharije, sve iz kaste “nedodirljivih”, spremaju se da pokrenu digitalno izdanje novina, iako mnoge nemaju struju kod kuće. Naoružane pametnim telefonima, glavna reporterka Mira i njen tim istraživačkih novinarki suočavaju se sa nekim od najvećih problema Indije. Razotkrivanjem nemilosrdne diskriminacije žena i davanjem glasova potčinjenima u represivnom kastinskom sistemu. “Pisanje vatrom” beleži njihovu zadivljujuću odlučnost dok se međusobno osnažuju i pozivaju na odgovornost one koji su odgovorni za nepravdu.

Igrani film “Prekovremeni rad” biće prikazan 13. aprila. Glavna junakinja je Džuli koju zatičemo u luksuznom hotelu u Parizu. Kao glavna sobarica sređuje apartmane u kojima noć košta verovatno više nego što ona zarađuje održavajući ih besprekornim. Džuli se nalazi usred nacionalnog štrajka javnih prevoznika i razgovora za posao u struci na koji je upravo pozvana. Kao u odličnim akcionim filmovima, ova drama je nabijena tempom koji potcrtava sve one paradoksalne situacije u kojima se svaka osoba može naći. Kako obezbediti sebi nešto ako konstatno moramo da ostajemo u zoni komfora da bismo uspeli da preživimo?

Igrani film “Ljubav, nemačke marke i smrt” biće prikazan 20. aprila. Ovaj dokumentarni filmski esej priča priču o poslovima turskih emigranata na montažnoj traci, nostalgiji i spajanju porodice, bazaru na železničkoj stanici u Bilovštrase u Berlinu, ksenofobiji i rasizmu, setnim pesmama ranih godina i hip-hop periodu nakon ujedinjenja Nemačke.

Ovo je svet Radija Jilmaz, raznih muzičkih pravaca, svadbenih bendova koji pevaju i na kurdskom i arapskom jeziku kako bi zadovoljili zahteve tržišta. Filmom “Ljubav, nemačke marke i smrt”, Džem Kaja stvorio je ritmičnu i živo ispričanu filmsku enciklopediju turske muzike u Nemačkoj.

Igrani film “Časna sestra, fudbalski trener” biće prikazan 27. aprila.

Sestra Marina, poslata je tokom leta 1994. u El Paral, internat za dečake kom preti zatvaranje u bliskoj budućnosti. Iako dečaci Marinu dočekuju uz razne podvale, oni će, malo-pomalo, postati nešto veoma nalik porodici koju nikada nisu imali.

Osim humora, ono što film čini zaista posebnim su lukavstvo i hrabrost potrebni ovoj ženi da inspiriše decu i nauči ih pravim vrednostima. Zato film govori o istinskom učenju, onom koje je istrajno i koje razume da dete uvek zaslužuje drugu šansu. Ovo je takođe priča koja govori o pojmu doma i potrebi da se zasnuje prava porodica.

Svi filmovi su pažljivo odabrani jer su bili izuzetno zapaženi na globalnoj angažovanoj filmskoj sceni. Sve projekcije počinju u 20 časova, a ulaz je slobodan.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
82 %
2.1kmh
72 %
Tue
23 °
Wed
21 °
Thu
25 °
Fri
27 °
Sat
20 °