Naslovna stranicaVestiIz svetaFord otpušta 3500 radnika i prestaje sa proizvodnjom Focusa

Ford otpušta 3500 radnika i prestaje sa proizvodnjom Focusa

European Top 44 Airplay chart

Ford planira ukidanje proizvodnje popularnog modela Focus u svojoj fabrici u Sarluisu u Nemačkoj, naredne godine. Ova fabrika, koja je otvorena 1970. godine, suočava se s ozbiljnim promenama jer će nova generacija električnih modela biti proizvedena u španskoj fabrici u Valensiji umesto u Sarluisu, kako je prvobitno planirano. Ova odluka rezultiraće otpuštanjem 3.500 radnika u nemačkoj fabrici.

Iako je prethodno bilo najavljeno da će se nova generacija električnih modela proizvoditi u Sarluisu, Ford je promenio svoje planove i preusmerio proizvodnju u Španiju. Sindikat IG Metall postigao je dogovor s Fordom o otpuštanju radnika, navodeći da će nakon 2025. godine u fabrici u Sarluisu ostati oko 1.000 radnika koji će dobiti ponude za prekvalifikaciju. Do 2032. godine neće biti prinudnih otpuštanja, a zaposleni će imati mogućnost ranijeg odlaska uz kompenzacijski paket.

Iako su se trudili da pronađu novu svrhu fabrici, njen budući status je neizvestan. Razgovaralo se sa kineskim brendovima BYD i Chery o mogućem preuzimanju fabrike, kao i sa nemačkim proizvođačem solarnih panela, ali zasad nema službene potvrde o postizanju dogovora s ovim kompanijama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
13.3 ° C
13.3 °
11.2 °
61 %
6.5kmh
80 %
Sun
13 °
Mon
18 °
Tue
16 °
Wed
17 °
Thu
16 °