18.9 C
Zrenjanin
12.06.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninFrilenseri i Vlada postigli dogovor

Frilenseri i Vlada postigli dogovor

Neki oslobođeni poreza, neki će ga plaćati pod posebnim uslovima

European Top 44 Airplay chart

Vlada Srbije uspela je da se dogovori sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu i Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije oko plaćanja poreza.

Ono što je najbitnije je da je Vlada prihvatila predlog URNI da se normirani troškovi povećaju sa 43% na 50%, čime će poreska osnovica biti smanjena, a dogovoreno je i da će frilenseri imati upisan radni staž srazmeran uplaćenom delu obaveza, a ovaj deo bio je jedan od najproblematičnijih u pregovorima.

Prevedeno – oko 80% frilensera će biti oslobođeno plaćana poreza i doprinosa koje nisu regulisali u prošlih 5 godina, a ostalima će biti otpisane kamate i ponuđen reprogram od 10 godina.

Tehnički, svi koji su zarađivali manje od oko 467 evra mesečno neće morati da retrogradno plate poreze.

Frilenseri

Frilenseri koji su imali veće zarade, odnosno oni koji su imali 500 i više evra zarade mesečno imaće porez od oko 2% što znači da ako prihvate reprogram od 10 godina, mesečna rata će im iznositi oko 1 evro u narednih 120 meseci.

Oni frilenseri koji su preko interneta zarađivali mesečno 1000 evra i više, po računici Vlade, imaće porez od 16,93% što znači da će plaćati oko 17 evra mesečno u narednih 10 godina, pod uslovom da prihvate reprogram.

„Udruženje radnika na internetu smatra da će usvajanje ovog rešenja doneti olakšanje i rasterećenje velikom broju frilensera iako je daleko od idealnog. Udruženje će nastaviti da zastupa interese svih frilensera i potruditi se da novi Zakon najavljen za 1. 1. 2022. uredi zakonski status i uvede fer model oporezivanja koji će nam osigurati budućnost.“ – poručuju iz URNI.

frilens 3
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
18.9 ° C
18.9 °
16.7 °
92 %
5.2kmh
92 %
Sre
17 °
Čet
24 °
Pet
23 °
Sub
27 °
Ned
30 °