Bog neka čuva kraljicu, oi! (Sex Pistols)

Bog neka čuva kraljicu

“Bog neka čuva kraljicu” je himna Britanske imperije, ali takođe i jedna od najpoznatijih pank rok pesama.

Objavljena tako da se podudara sa proslavom 25. godišnjice od ustoličenja Kraljice Elizabete Druge, ova numera je bila prst u oko monarhije Velike Britanije, koju su Sex Pistolsi prezirali.

Kraljičin srebrni jubilej održan je 7. juna 1977. Tog dana, Sex Pistolsi su pokušali da odsviraju ovu pesmu sa Temze, blizu Vestminsterske palate. Bio je to tipičan promotivni trik njihovog menadžera Malkolma Meklarena, jer je time bend zaobišao „zabranu“ svirajući na reci umesto na “engleskom tlu”. Predstava nikada nije održana, pošto su ih vlasti osujetile. 25 godina kasnije, tačno na zlatni jubilej, pesma je ponovo objavljena, u inat.

Baš u vreme objavljivanja ove pesme, SeX Pistolsi su potpisali za A&M records kada su ovo snimili. Čim je ova numera objavljena, izdavač je raskinuo sa njima, povukavši sve singlove, a oni koji su stigli u prodavnice postali su vredni kolekcionarski predmeti.

Godine 2011. magazin Record Collector sastavio je svoj spisak 50 najskupljih ploča na svetu, a na vrhu liste je A&M izdanje ove pesme – ako slučajno imate kopiju, po poslednjoj informaciji, ona vredi oko 10.000 evra.

Veruje se da je BBC, kao i većina drugih emitera, zabranio puštanje ove numere. Istina je ipak malo drugačija – BBC nije bukvalno zabranjivao puštanje pesama, ali je donosio odluke o programiranju na osnovu svojih standarda i sprovodio određena pravila, poput zabrane pominjanja proizvoda. BBC Radio 1 jeste isključio pesmu sa svoje liste, a neki veliki prodavci (uključujući i Woolworth’s i VH Smith) su odbili da je prodaju. Međutim, time što je pesma zabranjena postala je još više tražena i prodata je u neverovatnih 150.000 kopija nedelje kada je objavljena.

Zanimljivo i nikada objašnjeno – “God save the Queen” je u to vreme bila najprodavanija singlica u Velikoj Britaniji, ali iz nekog razloga ipak nije došla na vrh top liste, gde je stojao Rod Stjuart sa “I don’t want to talk about it“.

Ipak, decenijama kasnije, kada je frontmen Sex Pistolsa Džoni Roten, sada Džoni Lindon, postao dosta stariji i mudriji (tačnije 2012.) dao je intervju za OfficialCharts.com gde je opovrgao tvrdnje da je numera “God save the Queen” bio direktan napad na proslavu njene godišnjice:” Napisao sam pesmu. Nije o nekom posebnom datumu – napisao sam pesmu o temi koja je meni bila bliska i bitna, a ovo ostalo se nekako se desilo i razvilo samo od sebe. Nikad mi nije bila namera da teram inat Kraljici i njenom jubileju. Mislim da je malo ljudi razumelo šta sam hteo. “God Save the Queen” mi se vrtela u glavni mnogo pre nego što smo uopšte okupili ekipu i krenuli da je snimamo – moj bes zbog nezainteresovanost Kraljice da direktno i konkretno pomogne njenom narodu je doveo do ovoga. Morao sam da radim kao pomoćnik na građevini da bih skupio pare za fakultet, ali veliki deo zarade je odlazio na njene je*ene poreze. Zašto ja da plaćam toj blesavoj kravi koju zabole ku*ac za mene. Mesecima se to kuvalo u meni, i kad smo napravili Pistolse, jednog jutra u kuhinji, dok sam doručkovao pečeni pasulj i tost, uzeo sam masnim rukama papir i olovku i napisao ovo.”

Ma nisam tako mislio, majke mi!

Pročitajte još i Maraja može da komunicira sa delfinima!