Gomboce ili knedle sa šljivama (?)
Gomboce ili knedle sa šljivama – da li ima tu razlike? Mora biti, inače se ne bi zvale drugačije. Ipak, podneblje odakle dolazi ovaj element tradicionalne vojvođanske kuhinje je nacionalno mešovito, što opet, po mišljenjima mnogih, sa druge strane, nije opravdanje za nazivanje ove poslastice kako god.
„Gömb“ na mađarskom znači „dugme“ odnosno preneseno – „kuglica“, a „knedla“ odnosno „knödl“ je u govor ušle sa nemačke strane i izvorno je bliža „gromuljici“ odnosno kuglici nepravilnog oblika više bliža slanoj hrani, pošto se u jednom kraju Nemačke i Austrije pravi od hleba, u drugom od krompira, mada… ma, u pitanju je ista stvar, samo različita! Kako drugačije sve to objasniti :D
No, nismo došli na čas lingvistike, ali treba malo rasčivijati tačno značenje. Kulinarski, gomboce su bliže slatkim jelima, knedla slanim, najviše supama. Ipak, u starim vojvođanskim kuvarima (onima koji su pisani tek nešto posle Drugog svetskog rata), gomboce i knedla sa šljivama (odnosno njihovi sastojci, način pripreme i serviranje) su ista stvar.
Pa, kako ih pripremiti po dobrom starom receptu naših pra-baka?
Sastojci za gomboce/knedlu sa šljivama
Za testo:
Pola kile krompira
250g brašna (držite ipak malo više u rezervi, što zavisi od sorte krompira, i još nekih faktora)
1 celo jaje
Za fil:
Ovde vam je ostavljen izbor, koji je stvar lične preferencije – da li ćete koristiti svežu šljivu ukoliko uslovi dozvoljavaju, suvu šljivu natopljenu u vodi da nabubri, pekmez sa ili bez ljuske ili kupovni džem. Bitna stvar je da se sviđa ukućanima i da se lako jede.
Ipak, ako ćete koristiti cele šljive, bilo da su sveže ili suve, dodajte im šećera i cimeta po želji (ili bez cimeta ukoliko niste ljubitelj ovog začina).
Takođe, niste u obavezi da gomb-knedle punite proizvodima ovog blagorodnog drveta koje tako lepo cveta u proleće, vaša poslastica može sadržati bilo kakav sladak fil.
Za posipanje možete koristiti mlevene orahe i suvo grožđe, ili tradicionalnije zapržene prezle sa šećerom i cimetom.
Priprema:
Oljuštite krompir i skuvajte. Vodu od kuvanja nemojte bacati već skuvani krompir pažljivo izvadite u zasebnu činiju. Alternativno, krompir možete kuvati i u ljusci, pa ga ljuštiti nakon što se ohladi. Skuvani krompir propasirajte, izgnječite sitno ili štapnim mikserom sameljite. Dodajte ovoj smesi brašno, soli, jedno celo jaje i zamesite testo. Po potrebi dodati još brašna.
Testo razvite oklagijom po dasci, pa ga isecite na kvadrate dovoljne veličine da možete da zavijete šljivu ili šta već koristite za punjenje.
U zavisnosti da li ste krompir kuvali oljušten ili u ljusci, možete iskoristiti istu vodu za kuvanje knedli.
Knedle se kuvaju u zasoljenoj vodi, 20-30 minuta, a zatim se slažu tople u činiji, i posipaju.
Dodatak:
Narodski zvani „kitaći“ i „kitareci“, zbog jelte… očiglednog razloga, kulinarski nazvani „valjkasti rezanci“, prave se od istog testa, i služe u slatkim ili slanim varijantama. Samo, umesto kugle, mese se, pogađate – valjkasti, deblji rezanci.
Pročitajte još i potaž od bundeve!