Naslovna stranicaŽivotHrana i pićeGomboce- najpoželjniji desert na vojvođanskoj trpezi

Gomboce- najpoželjniji desert na vojvođanskoj trpezi

Poreklo je možda mađarsko, ali su postale popularne uz vojvođanski obrt.

European Top 44 Airplay chart

Vojvodina je čuvena po brojnim narodnostima koji žive na njenoj teritoriji. Možda i najmultikulturalnije područje u ovom delu Evrope, u sebi krije brojne recepte, od kojih neki možda i vuku inspiraciju od đakonija iz komšijskih država, ali svaka ima svoj „vojvođanski obrt“- samim tim, spada u reon prave, domaće kuhinje.

Takve su, recimo, gomboce. Neki ih zovu knedlama, neki damplinzima (od engleske reči dumpling), ali gomboce su zapravo kruna svakog pravog, vojvođanskog, nedeljnog ručka.

Naziv, pa i samo jelo, potiču iz Mađarske. Na tom jeziku gombóc znači dugme, dugmence, odatle i asocijacija na sam oblik ovog jela. Gomboce su tradicionalno slatke, najbolje su one sa šljivama. Međutim, mogu biti punjene i recimo kajsijom ili pekmezom od kajsije, kao i višnjama ili kakaom.

One, koje se prave sa šljivama, smatraju se najtradicionalnijom vrstom, a sastojci koji su potrebni za ovu poslasticu jesu voda, krompir, šljiva (ili drugo voće po izboru), prezla, ulje i malo šećera i cimeta. U šljivu se ušuškaju cimet i šećer, to sve zajedno se tanko obavije krompir- testom i potapa se u ključalu vodu. Kada ispliva, uprži se u šećeru i prezlama. Služi se toplo, mada se podjednako lepo može pojesti i kada je ohlađeno.

Prijatno! 😀

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
few clouds
18.3 ° C
19.5 °
18.3 °
30 %
7.3kmh
18 %
Thu
19 °
Fri
23 °
Sat
25 °
Sun
26 °
Mon
27 °