22.1 C
Zrenjanin
7.07.2022.
NaslovnaŽivotHrana i pićeGomboce- najpoželjniji desert na vojvođanskoj trpezi

Gomboce- najpoželjniji desert na vojvođanskoj trpezi

Poreklo je možda mađarsko, ali su postale popularne uz vojvođanski obrt.

Vojvodina je čuvena po brojnim narodnostima koji žive na njenoj teritoriji. Možda i najmultikulturalnije područje u ovom delu Evrope, u sebi krije brojne recepte, od kojih neki možda i vuku inspiraciju od đakonija iz komšijskih država, ali svaka ima svoj „vojvođanski obrt“- samim tim, spada u reon prave, domaće kuhinje.

Takve su, recimo, gomboce. Neki ih zovu knedlama, neki damplinzima (od engleske reči dumpling), ali gomboce su zapravo kruna svakog pravog, vojvođanskog, nedeljnog ručka.

Naziv, pa i samo jelo, potiču iz Mađarske. Na tom jeziku gombóc znači dugme, dugmence, odatle i asocijacija na sam oblik ovog jela. Gomboce su tradicionalno slatke, najbolje su one sa šljivama. Međutim, mogu biti punjene i recimo kajsijom ili pekmezom od kajsije, kao i višnjama ili kakaom.

One, koje se prave sa šljivama, smatraju se najtradicionalnijom vrstom, a sastojci koji su potrebni za ovu poslasticu jesu voda, krompir, šljiva (ili drugo voće po izboru), prezla, ulje i malo šećera i cimeta. U šljivu se ušuškaju cimet i šećer, to sve zajedno se tanko obavije krompir- testom i potapa se u ključalu vodu. Kada ispliva, uprži se u šećeru i prezlama. Služi se toplo, mada se podjednako lepo može pojesti i kada je ohlađeno.

Prijatno! 😀

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...