16.7 C
Zrenjanin
30.05.2024.
Naslovna stranicaGrad Zrenjanin želi da rekonstruiše Pinovu vilu?

Grad Zrenjanin želi da rekonstruiše Pinovu vilu?

European Top 44 Airplay chart

Grad Zrenjanin namerava da preuzme Pinovu vilu, rekonstruiše je i transformiše u Centar za savremenu umetnost i nove medije. Na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta usvojena je odluka o pokretanju postupka prenosa vlasništva nad ovom kulturnom baštinom iz državne svojine Republike Srbije na grad Zrenjanin, bez naknade.

Odluka predlaže Vladi Srbije da prenese prava javne svojine na zgradi površine 327 kvadratnih metara u Ulici Ive Lole Ribara 13, koja je kategorisana kao kulturno dobro. Pinova vila, izgrađena 1894. godine, već duže vreme je napuštena i u lošem stanju. Cilj prenosa vlasništva je sanacija, rekonstrukcija i revitalizacija ove zgrade, nakon čega bi postala Centar za savremenu umetnost i nove medije. Ovime bi se stvorila mogućnost da grad Zrenjanin obogati svoju kulturnu i turističku ponudu kvalitetnim umetničkim programima, prvenstveno namenjenim mladima.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin prethodno je uputio inicijativu lokalnoj samoupravi za preuzimanje Pinove vile u svojinu grada Zrenjanina. Nekonkretni imovinsko-pravni odnosi u prethodnom periodu predstavljali su prepreku za dobijanje sredstava od Ministarstva kulture Republike Srbije. Dugotrajan postupak restitucije nedavno je okončan, što sada omogućava preduzimanje hitnih koraka ka sanaciji i rekonstrukciji ovog spomenika kulture.

Više o Pinovoj vili možete pročitati ovde.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
16.7 ° C
16.7 °
16.7 °
83 %
1.1kmh
8 %
Čet
16 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
25 °
Pon
27 °