Razno

Grčka je ograničila unos hrane

Grčka je uzburkala javnost svojim novim pravilim, a posebno roditelje. Naime, prema novim propisima posetiocima je zabranjeno unošenje mesa, mleka i mlečnih proizvoda preko granice. To znači da viršle, šnicle, šunka, sir, jogurt i slični proizvodi ne smeju biti deo prtljaga putnika koji planiraju odmor na grčkom primorju.

Pravila takođe ograničavaju unos kuvanih ili prženih jela, kao i svih kvarljivih namirnica. Granični službenici imaju ovlašćenje da oduzmu i unište ove namirnice ukoliko se pronađu u prtljagu putnika.

Ipak, postoji nekoliko izuzetaka. Putnici mogu preneti do 5 kilograma svežeg voća i povrća (osim krompira), do 2 kilograma mleka u prahu za bebe ili specijalizovane hrane, kao i do 2 kilograma hrane za kućne ljubimce. Takođe, dozvoljeno je unošenje pirinča, kečapa, gotovih jela, makarona, keksa, čokolade, vode i sokova, pod uslovom da vrednost ovih namirnica ne prelazi 300 EUR po putniku.

Što se tiče duvana, dozvoljeni limit je 200 cigareta po putniku, osim ako se primenjuje niži limit od 40 cigareta. Carinici često primenjuju ovaj niži limit, naročito na početku i kraju sezone kada imaju više vremena za detaljne preglede vozila i autobusa.

Povezano: Grčka je uvela novi zakon i tiče se vozila.

grčka

Povezani članci

Back to top button