Grčka musaka – ovaj recept morate isprobati
Grčka musaka se razlikuje od one koja se pravi kod nas, a jednom kada isprobate ovaj recept, uvek ćete je praviti tako. Za pripremu ovog ukusnog jela biće vam potrebni sledeći
Sastojci:
- 500 gr mešanog mlevenog mesa
- maslinovo ulje
- 4 srednja patlidžana
- 4 srednje tikvice
- 4 srednja krompira
- crni luk sitno iseckan
- 2 usitnjena čena belog luka
- čaša crvenog vina
- so i biber po ukusu
- šolja soka od paradajza
- kašičica paradajz pirea
- 1/2 kašičice šećera
- peršun sitno iseckan
- 70 gr izrendanog kačkavalja
Za pripremu bešamel sosa vam je potrebno:
- 4 šolje mleka
- 2 kašike putera
- 4 kašike brašna
- 1 umućeno jaje
- so
Da bi grčka musaka bila uspešna pratite sledeće korake:
Zagrejte rernu na 180°C. Patlidžan narežite na tanke kriške i posolite, a kako bi pustio vodu ostavite ga da odstoji 20 min. Zatim kriške stavite na foliju u pleh, prelijte uljem i pecite u zagrejanoj rerni oko 25 minuta. Krompir i tikvice stavite direktno u rernu bez soljenja, takođe na isto vreme.
U tiganju zagrejte maslinovo ulje i prodinstajte crni i beli luk, dodajte mleveno meso i nakon nekoliko minuta vino. Kada vino ispari, sipajte sok od paradajza, paradajz pire i šećer. Začinite, biberom, solju i peršunom. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Dno vatrostalne posude namažite uljem i poređajte krompir, pa preko njega tikvice i patlidžan. Dodajte sloj smese sa mlevenim mesom i ponovite postupak. Na vrhu bi trebao biti sloj patlidžana.
Da biste napravili bešamel rastopite puter, dodajte brašno, pa postepeno mleko uz mešanje. Kada proključa, dodajte, so, biber i jaje. Prelijte bešamel preko musake, a možete posuti još kačkavalja. Pecite u zagrejanoj rerni oko 45 minuta ili dok musaka ne dobije zlatno smeđu boju.
Kad smo kod grčke hrane, da li ste probali da napravite suvlaki kod kuće?