Hrana i piće

Grčka musaka – ovaj recept morate isprobati

Grčka musaka se razlikuje od one koja se pravi kod nas, a jednom kada isprobate ovaj recept, uvek ćete je praviti tako. Za pripremu ovog ukusnog jela biće vam potrebni sledeći

Sastojci:

  • 500 gr mešanog mlevenog mesa
  • maslinovo ulje
  • 4 srednja patlidžana
  • 4 srednje tikvice
  • 4 srednja krompira
  • crni luk sitno iseckan
  • 2 usitnjena čena belog luka
  • čaša crvenog vina
  • so i biber po ukusu
  • šolja soka od paradajza
  • kašičica paradajz pirea
  • 1/2 kašičice šećera
  • peršun sitno iseckan
  • 70 gr izrendanog kačkavalja 

Za pripremu bešamel sosa vam je potrebno:

  • 4 šolje mleka
  • 2 kašike putera
  • 4 kašike brašna
  • 1 umućeno jaje
  • so

Da bi grčka musaka bila uspešna pratite sledeće korake:

Zagrejte rernu na 180°C. Patlidžan narežite na tanke kriške i posolite, a kako bi pustio vodu ostavite ga da odstoji 20 min. Zatim kriške stavite na foliju u pleh, prelijte uljem i pecite u zagrejanoj rerni oko 25 minuta. Krompir i tikvice stavite direktno u rernu bez soljenja, takođe na isto vreme.

U tiganju zagrejte maslinovo ulje i prodinstajte crni i beli luk, dodajte mleveno meso i nakon nekoliko minuta vino. Kada vino ispari, sipajte sok od paradajza, paradajz pire i šećer. Začinite, biberom, solju i peršunom. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.

Dno vatrostalne posude namažite uljem i poređajte krompir, pa preko njega tikvice i patlidžan. Dodajte sloj smese sa mlevenim mesom i ponovite postupak. Na vrhu bi trebao biti sloj patlidžana.

Da biste napravili bešamel rastopite puter, dodajte brašno, pa postepeno mleko uz mešanje. Kada proključa, dodajte, so, biber i jaje. Prelijte bešamel preko musake, a možete posuti još kačkavalja. Pecite u zagrejanoj rerni oko 45 minuta ili dok musaka ne dobije zlatno smeđu boju.

Kad smo kod grčke hrane, da li ste probali da napravite suvlaki kod kuće?

Povezani članci

Back to top button