“Noć veštica – kraj” ubija u bioskopima

Čim kalendar krene da se približava oktobru, u bioskopima, čak i našim, kreću hororci. Minulog vikenda (konačno) smo mogli da pogledamo novi i naizgled poslednji film u franšizi “Noć veštica” – “Noć veštica – Kraj”. Treći i poslednji nastavak Blumhausove trilogije o restartu nasleđa možda nije u potpunosti osvojio kritičare ili publiku, ali u smislu finansija, imao je prilično solidan početak.

Kako prenose američki mediji, prvog vikenda “Noć veštica – kraj” inkasirao je 58,4 miliona dolara na globalnom nivou, a najviše je doprinela Severna Amerika sa 41,3 miliona dolara. To je nešto više od 8 miliona dolara manje od onoga sa čime je prošle godine “Noć veštica ubija” otvorila sezonu, ali je ipak prvi film u Severnoj Americi koji je zaradio više od 40 miliona dolara od “Ne (Nope)” još u julu.

Jedna od prepreka sa kojom se suočio najnoviji nastavak sage o Majklu Majersu je “Osmeh (Smile)”. Film je nešto slabije uspeo da namami publiku od objavljivanja krajem septembra; u drugoj nedelji zabeležen je pad od 22 odsto (17,6 miliona dolara), a ovonedeljnih 12,4 miliona dolara označava pad od 33 odsto u odnosu na uvodni vikend. To film stavlja na 71,1 dolar u Severnoj Americi i 137 miliona širom sveta, što je prilično impresivno za film koji je koštao (samo) 17 miliona dolara.

Čak i sa COVID-om, horor filmovi kao što su “Barbarian” i “Pearl” bili su dosledan dobitnik na blagajnama ove godine. Vreme će pokazati dokle će “Noć veštica – kraj” ići, ali vredi zapamtiti da će sledeća nedelja sigurno doneti promene kada krenu projekcije “Crnog Adama”.