17.3 C
Zrenjanin
31.05.2024.
Naslovna stranicaŽivotZdravljeHodanje ili trčanje? Šta je bolje za vas

Hodanje ili trčanje? Šta je bolje za vas

Trčanje je odličan način da dođete u formu i izgubite težinu. Ali da li je bolje od hodanja?

European Top 44 Airplay chart

Hodanje ili trčanje? Pitate se šta je bolje za vas. Najbolja opcija zavisi od vaših zdravstvenih ciljeva, pokretljivosti i trenutne kondicije. Ni jedno nije nužno „bolje“ od drugog.

Ako želite da sagorite više kalorija ili brzo izgubite težinu, trčanje je bolji izbor. Ali hodanje takođe može ponuditi brojne koristi za vaše zdravlje, uključujući pomoć u održavanju zdrave težine.

Koristi kardiovaskularnih vežbi

Hodanje i trčanje su obe aerobne kardiovaskularne, ili „kardio“ vežbe. Neke od zdravstvenih koristi kardio vežbi uključuju:

  • pomaže vam da izgubite težinu ili održavate zdravu težinu
  • povećava izdržljivost
  • jača imuni sistem
  • pomaže u prevenciji ili upravljanju hroničnim stanjima
  • jača srce
  • može produžiti vaš život

Kardiovaskularne vežbe takođe su dobre za vaše mentalno zdravlje. Jedno istraživanje je otkrilo da samo 30 minuta umerenog intenziteta vežbanja tri puta nedeljno smanjuje anksioznost i depresiju. Takođe može poboljšati vaše raspoloženje i samopouzdanje.

Istraživači iz studije takođe kažu da nije neophodno vežbati 30 minuta bez prekida da biste doživeli ove koristi. Hodanje 10 minuta tri puta dnevno rezultiralo je istim poboljšanjem mentalnog zdravlja.

Da li je hodanje bolje od trčanja?

Hodanje može pružiti mnoge iste koristi kao i trčanje. Ali trčanje sagoreva gotovo duplo više kalorija od hodanja.

Za osobu tešku oko 72 kilograma, trčanje brzinom od 8 km/h sagoreva 606 kalorija. Brzo hodanje isto toliko vremena brzinom od 5,6 km/h sagoreva samo 314 kalorija.

Treba da sagorite oko 3.500 kalorija da biste izgubili jedan kilogram. Ako je vaš cilj gubitak težine, trčanje je bolji izbor od hodanja.

Ako ste novi u vežbanju ili niste u mogućnosti da trčite, hodanje vam i dalje može pomoći da uđete u formu. Hodanje je idealno za sve nivoe kondicije. Može poboljšati rad vašeg srca i dati vam više energije.

Da li ste isprobali ove tehnike trčanja i hodanja?

Brzo hodanje je hodanje brzim tempom, tokom kog je vaš puls povišen. Možete sagoreti više kalorija na ovaj način nego hodajući vašim uobičajenim tempom.

Hodanje s tegovima sagoreva sličan broj kalorija kao trčanje. Na primer, hodanje s tegovima brzinom od oko 7km/h tokom jednog sata sagoreva isto kao trčanje brzinom od 7 km/h tokom jednog sata.

Za efikasan trening, pokušajte trening s tempom. Povećajte brzinu na dva minuta, a zatim usporite. Brzo hodanje ne sagoreva toliko kalorija kao trčanje, ali može biti efikasan trening za podizanje pulsa, poboljšanje raspoloženja i povećanje kondicije.


Hodanje s težinskim prslukom može povećati broj kalorija koje sagorevate. Da biste ostali bezbedni, nosite prsluk koji je težak najviše 5 do 10 procenata vaše telesne težine.

Ako tražite alternativni način za gubljenje težine ili oblikovanje mišića, probajte intervalno hodanje. Povećajte brzinu na određeno vreme pre nego što usporite. Ili, alternativno, pokušajte hodati s laganim tegovima u svakoj ruci.


Hodanje uz nagib podrazumeva hodanje uzbrdo. Može sagorevati sličan broj kalorija kao trčanje. Sagorevate više kalorija na nagibu nego što biste hodali po ravnoj površini.

Potražite brdovito područje ili hodajte uz nagib na traci za trčanje. Povećajte nagib za 5, 10 ili 15 procenata svaki put kako biste vežbali hodanje uz nagib. Ako ste novi u ovome, možete postepeno početi i raditi do nagiba od 15 procenata.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
scattered clouds
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
79 %
1.7kmh
40 %
Pet
23 °
Sub
28 °
Ned
26 °
Pon
29 °
Uto
20 °