Naslovna stranicaŽivotHrabri počeci malih divova

Hrabri počeci malih divova

Danas se obeležava međunarodni Dan prevremeno rođene dece.

European Top 44 Airplay chart

17. novembar je dan na koji se svake godine, širom planete obeležava ovaj dan, kako bi se privukla pažnja na izazove sa kojima se ove hrabre bebe i njihovi roditelji suočavaju.

Prema podacima Svetske Zdravstevene Organizacije, 15 miliona beba se rodi pre vremena svake godine. To znači da je svaka deseta beba prevremeno rođena. U Srbiji, pre vremena se rodi godišnje oko 4.000 dece. Trudnoća traje ukupno 40 nedelja, tako da se svaki porođaj koji se desi pre 37. navršene nedelje smatra prevremenim.

Medicinski stručnjaci smatraju da su najbolje šanse za prevremeno rođenu decu, ako se ipak rode posle 22. gestacijske nedelje.

foto: omar lopez on unsplash

Kad je u pitanju svet, broj prevremeno rođenih beba je u porastu. Države sa najvećim brojem prevremeno rođenih beba su Indija, Kina, Nigerija, Pakistan, Indonezija kao i SAD.

Prevremeno rođene bebe uglavnom su ugroženog zdravlja. Najčešći zdravstveni problemi ovih beba uključuju cerebralnu paralizu, usporen razvoj, astmu, gubitak sluha, zatim probleme sa vidom ili crevima, česte infekcije.

Razlog za ove zdravstvene probleme jeste zapravo slabo razvijeno telo i organi. Oni su, samim tim, veoma osetljivi, a neki organi nisu uopšte ni razvijeni- zavisi od toga u kojoj je nedelji beba rođena.

foto: Christian Bowen

Najmanja prevremeno rođena beba ikad, koja je preživela male šanse dobijene na rođenju jeste devojčica Sejbi. Rođena je u 23. gestacijskoj nedelji sa samo nešto više od 1500 grama težine. Lekari su joj dali šanse oko 5 sati da preživi, međutim- samo pet meseci kasnije, puštena je kući kao zdrava i jaka devojčica.

Hrabri mali divovi zaslužuju svaki vid podrške kao i poseban dan, kojim im odajemo poštu. Nosite nešto ljubičasto danas- to je boja Međunarodnog dana Prevremeno rođenih beba.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
14.3 ° C
14.3 °
14.3 °
44 %
3kmh
92 %
Thu
14 °
Fri
18 °
Sat
21 °
Sun
24 °
Mon
23 °