20.6 C
Zrenjanin
29.05.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninHristos se rodi! Pravoslavni vernici danas slave Božić

Hristos se rodi! Pravoslavni vernici danas slave Božić

Božić je prilika da se razmisli o suštinskim vrednostima - ljubavi, toleranciji, milosrđu i nadi.

European Top 44 Airplay chart

Božić predstavlja najradosniji praznik u hrišćanstvu. Ovaj praznik obeležava rođenje Isusa Hrista, centralne figure hrišćanske vere, koja je donela poruku spasenja i mira.

Pripreme za Božić počinju danima unapred. U mnogim domovima, porodice ukrašavaju svoje domove božićnim ukrasima, postavljajući jelke, kiteći prozore i vrata.

Badnje veče, dan pred Božić, posebno je svečan. Porodice poste i zatim se okupljaju oko trpeze na Badnji dan. Centralni deo trpeze često je Badnjak, grančica drveta koja simbolizuje onu koju su pastiri doneli u jasle gde je ležao Isus Hrist. Badnje veče završava svečanim večernjim bogosluženjem u crkvi.

Ponoćna liturgija je vrhunac Božićnih bogosluženja. Vernici dolaze u crkvu kako bi dočekali rođenje Hrista. Liturgija obuhvata posebne pesme i molitve koje slave dolazak Spasitelja među ljude.

Nakon ponoćne liturgije, porodice se okupljaju kod kuće da proslave Božić. Razmenjuju se pokloni, priprema bogat obrok, a svi zajedno dele trenutke radosti i bliskosti. Božić je vreme kada ljubav prema bližnjima dolazi do izražaja, a porodična zajednica dobija poseban značaj.

Neizostavan deo Božića je česnica. Česnica je specifična vrsta pogače bez kvasca, pravljena od brašna, vode i masti. Tradicionalno se mesi prvog dana Božića, obično od strane najstarije žene u porodici. Nakon mešenja, česnica se okreće uz polivanje vinom, a zatim lomi na delove koliko ima članova porodice. Česnica je Božićni kolač u koji se dodaje kovanica i smatra se da će onaj kome zapadne parče sa novčićem godina biti srećna i uspešna.

IMG 8078
foto: Branislava Knežević

Da li na crveno slovo sme da se radi?

Iako je čvrsto ukorenjeno verovanje kod Srba da se to ne radi, to je samo sujeverje. Ukoliko se pitate da li smete da uključite mašinu i operete veš, sredite kuću ili ispeglate veš, odgovor je da, smete. Na Božič se preporučuje da nešto sredite, čitate, učite, šijete itd. kako bi vam tokom cele godine to išlo od ruke.

Na Božić se ljudi pozdravljaju rečima: “Hristos se rodi!” i otpozdravljaju sa: “Vaistinu se rodi!”. Ukoliko šaljete čestitku u njoj ćete napisati: “Mir Božji, Hristos se rodi”.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
20.6 ° C
20.6 °
20.6 °
71 %
4.4kmh
6 %
Sre
25 °
Čet
26 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
26 °