Muzika

I kissed a girl – Katy Perry

„I Kissed a Girl“ od Kejti Peri u aprilu 2008, došla je kao grom iz vedra neba, i dospela na prvo mesto top lista u SAD-u, gde je ostala sedam nedelja. Ovo je bio njen prvi veliki hit, što je iznenađujući preokret u odnosu na samo sedam godina ranije, kada je Kejti Peri bila poznata (ispravka, niko je tada osim šire familije nije poznavao) kao Kejti Hadson.

I kissed a girl Kejti Peri mlada

Zanimljivo je da je njen debitantski album, koji je izdat 2001. godine pod imenom „Katy Hudson“, bio album hrišćanske muzike izdat od strane hrišćanske diskografske kuće. Oboje njenih roditelja su pastori i odrasla je slušajući gospel muziku – svetovna muzika je bila zabranjena kod kuće. Neki komentatori su izrazili iznenađenje zbog ovog preokreta od hrišćanske kantautorke do devojke koja pije i peva o homoseksualnosti. Neke crkve nisu bile zadovoljne.

„I kissed a girl“ nije bila prva pesma u kojoj se Peri bavila pitanjima seksualne orijentacije u svojim stihovima. U izdanju ove kantautorke iz Los Anđelesa, pesmi „Ur So Gay“, ona ismeva ženstvenog momka koji nije zainteresovan za nju:

Treba ti SPF-45 samo da preživiš
Tako si gej a čak ni ne voliš momke

Sedam godina nakon gospel albuma, dolazi „I Kissed A Girl“, numera u kojoj Peri peva o odlasku u klub i svom prvom poljupcu sa drugom ženom. Očekivano, dobila je kritike od konzervativnih grupa, ali većina slušalaca smatra da su stihovi samo šala, a pesma je lansirala Peri na vrh pop muzike.

Peri je za Observer Music Monthly izjavila da ova pesma govori o pijanoj radoznalosti, a ne, kako su neki protumačili, o pozivu na promenu seksualne orijentacije. Objasnila je: „Govorim o tome kako su devojke stvarno dodirljive i prisne. Posebno dok odrastamo. Držimo se za ruke, imamo pidžama žurke, radimo koreografisane plesne pokrete u pidžamama, lakiramo nokte jedne drugima i vežbamo ljubljenje na svojim rukama – ili možda vežbamo ljubljenje jedna s drugom.

To nije nešto što smo radile zbog nekog drugog, već zato što smo se plašile dečaka. Znam da sam se ja plašila dečaka! Moj prvi poljubac je bio sa dečakom, i skoro me je progutao. Volela bih da sam poljubila onu devojku u koju sam bila zaljubljena dok sam odrastala. Mislim da bih bila mnogo spremnija za svoj ljubavni život.“

Snažan ritam je zasluga producenta Dr. Luka, koji je takođe zaslužan kao tekstopisac zajedno sa Peri, Maksom Martinom i Keti Denis – timom snova za stvaranje hit numera. Peri tvrdi da je pesma zasnovana na životnom iskustvu, jer je bila inspirisana devojkom u koju je bila zaljubljena kada je imala 15 godina.

Pored podsticanja njene karijere, pesma je takođe uvećala prodaju balzama za usne sa ukusom trešnje, zahvaljujući stihu „The taste of her cherry chapstick.“

Zanimljivo je da ovo nije prva pesma pod nazivom „I Kissed A Girl“ koja je dospela na liste. Tu čast ima folk pevačica Džil Sobul, čija je pesma „I Kissed A Girl“ zauzela 67. mesto 1995. godine.

Pročitajte još i Kejti Peri planira novi album!

Povezani članci

Možda će vas zanimati:
Close
Back to top button