Hrana i piće

Ideja za ručak: Piletina u sosu od belog vina

Ponekad je teško odlučiti šta skuvati za ručak, a piletina je uvek dobar izbor jer je brzo gotova i lako se kombinuje sa različitim sastojcima. Ako želite da vaš obrok bude ukusan i malo drugačiji, piletina u sosu od belog vina je sjajna opcija. Uz minimalno truda, dobićete jelo koje je bogato ukusima, a istovremeno jednostavno za pripremu. Idealna je za svaki dan, ali i za one posebne trenutke kada želite da se počastite.

Piletina u sosu od belog vina

Sastojci:

  • 4 pileća fileta (oko 600g)
  • 2 kašice maslinovog ulja
  • 2 glavice crnog luka, sitno iseckane
  • 3 čena belog luka, sitno iseckana
  • 200 ml belog vina (suvo belo vino, poput Chardonnay ili Sauvignon Blanc)
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 1 kašičica sveže iseckanog peršuna
  • 1 kašičica maslaca
IMG 5476

Priprema:

Za početak, pripremite pileće filete. Isecite ih, a zatim ih dobro posolite i pobiberite. Kad je meso spremno, zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri i dodajte malo maslinovog ulja. Kada ulje postane dovoljno toplo, stavite pileće filete da se prže. Tokom prženja, bitno je da piletinu okrenete na sve strane, kako bi se ravnomerno ispekla i dobila lepu zlatnu boju. Ovaj proces će trajati oko 7-8 minuta sa svake strane, zavisno od debljine fileta.

Nakon što se piletina isprži u isti tiganj dodajte iseckani crni i beli luk. Pržite ih kratko dok ne postanu staklasti, pazeći da beli luk ne zagori jer bi mogao da postane gorak i pokvari ukus jela. Kada luk omekša, sipajte belo vino. Bitno je da vino kuvate nekoliko minuta, tako da alkohol ispari, a preostala tečnost u tiganju dobije bogat, aromatičan ukus. Za najbolje rezultate, vino bi trebalo da bude suvo, jer će to omogućiti da se stvori lagani, ali intenzivni sos.

Nakon što višak tečnosti nestame, dodajte pavlaku za kuvanje. Pavlaka će postepeno upiti sve ukuse, stvarajući kremasti sos koji je pravi favorit svakog jela. Dobro promešajte sve sastojke kako bi se dobro sjedinili i ostavite sos da krčka na laganoj vatri još oko 10-15 minuta, dok se ne zgusne. Tokom ovog procesa, možete dodati malo maslaca kako biste obogatili teksturu sosa i učinili ga još kremastijim.

Na kraju, pre nego što završite jelo, pospite ga svežim iseckanim peršunom koji će uneti svežinu i lepu boju. Piletinu možete poslužiti uz prilog po vašem izboru – kremasti pire krompir, rižoto ili čak svežu salatu.

Ukoliko žurite sa pripremom ručka napravite Brži pire krompir. Dok pripremate piletinu u sosu od belog vina istovremeno možete praviti i hrskavu krompir salatu.

Svoj omiljeni radio i portal pratite i na Instagram i Facebook profilu.

Povezani članci

Back to top button