20 C
Zrenjanin
12.06.2024.
Naslovna stranicaŽivot6 Zanimljivih ideja za igre na otvorenom za decu

6 Zanimljivih ideja za igre na otvorenom za decu

European Top 44 Airplay chart

Igre na otvorenom nisu tu samo da bi zabavile decu već im i pružaju priliku da istražuju, razvijaju fizičke veštine, socijalizuju se i uče o prirodi. Leto je pred nama i deca sve više vremena provode napolju, zato se potrudite da se dobro zabave. Predlažemo 6 ideja, a prva je:

Kampovanje u prirodi igre na otvorenom

Prvo, odaberite lokaciju za kampovanje – to može biti u šumi, na planini ili čak u dvorištu. Pripremite šator, vreće za spavanje, lampe, hranu i vodu. Obavezno ponesite i neku osnovnu prvu pomoć.

Učite decu kako da postave šator. Ovo je sjajna prilika da razviju motoričke veštine i nauče o osnovnim principima skloništa.

Takođe ih možete naučiti da upale logorsku vatru. Naravno, uz sve mere predostrožnosti. Deca mogu da pomognu u sakupljanju suvih grančica i listova. Naučite ih osnovnim pravilima bezbednosti oko vatre. A kakvo je to kampovanje bez hrane? Na vatri možete pripremiti jednostavne obroke, na primer možete ispeći kobasice, praviti sendviče ili čak peći krompire u foliji.

Lov na blago igre na otvorenom

Sva deca vole da isražuju, zar ne? Za ovu igru pripremite mapu ili niz tragova koji će voditi decu do „blaga“. Blago može biti kutija sa malim igračkama, slatkišima ili nečim drugim što će ih oduševiti.

Postavite različite tragove i zagonetke na različitim mestima. Deca moraju da reše zagonetke da bi pronašla sledeći trag. Ova igra je odlična za učenje dece kako da koriste mapu i kompas. Osim što će se zabaviti naučiće i da se orijentišu što će im svakako biti neophodno.

Još jedna prednost je zajednički rad. Deca će morati da rade zajedno kako bi pronašla blago, što će im pomoći da razviju timski duh i komunikacione veštine.

Istraživački dan

Spremite lupe, kutije za insekte, vodiče za biljke i životinje i pripremite se da budete istraživači!

Podstaknite decu da istražuju biljni i životinjski svet oko sebe. Mogu da posmatraju insekte, skupljaju listove i cveće ili prate tragove životinja.

Koristite vodiče za identifikaciju biljaka i životinja. Deca mogu naučiti mnogo o lokalnoj flori i fauni. Deca mogu i da vode dnevnik svojih otkrića. Mogu crtati, pisati ili lepiti delove biljaka koje pronađu. Ove dnevnike čuvajte i imaće divnu uspomenu iz detinjstva.

Sportski dan

Ponesite sportske rekvizite kao što su lopte, konopci za preskakanje, frizbi, štapovi za hodanje itd. Organizujte razne igre kao što su fudbal, bejzbol, trčanje sa preprekama, skakanje u džakovima, bacanje frizbija. Možete organizovati mala takmičenja sa medaljama ili nagradama za učesnike. Deca vole izazove i takmičenja.

Iskoristite priliku da deca nauče nove sportove ili veštine, kao što su hodanje na štulama, bacanje koplja (bezbednog, naravno), vožnja bicikla po neravnom terenu.

igre na otvorenom

Vrtlarenje

Ponesite alate za vrtlarenje, seme, sadnice i saksije i zasučite rukave! I ova igra spaja zabavno i korisno. Naučite decu kako da pripreme tlo za sadnju, kopaju i uklanjaju korov. Mališani mogu da sade cveće, povrće ili začinske biljke. Naučiće o procesu rasta biljaka i kako da se brinu o njima. Nije dovoljno samo jednom se igrati ove igre. Biljke zahtevaju negu, a redovno zalivanje i briga o biljkama naučiće decu strpljenju i odgovornosti.

igranje

Noćna avantura igre na otvorenom

Noćna avantura nije pogodna za svu decu, stoga dobro procenite da li je vaše dete spremno za ovaj izazov. Ako jeste, pakujte baterijske lampe i širom otvorite oči.

Organizujte noćnu šetnju kroz prirodu. Deca će uživati u drugačijoj perspektivi prirode noću.

Ako imate teleskop ponesite ga, ako nemate i to je okej, samo lezite na ćebe i gledajte zvezde. Deca će sigurno želeti da čuju poneku priču o zvezdama, sazveđima i svemiru pa nije loše da prethodno obnovite znanje o ovim temama.

Sa baterijskim lampama možete organizovati igru skrivača. Ovo je uzbudljivo i malo izazovnije nego tokom dana.

Predložili smo vam ideje za igre na otvorenom, a kako se igrati kod kuće?

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
20 ° C
20 °
17.3 °
84 %
4.1kmh
98 %
Sre
19 °
Čet
25 °
Pet
24 °
Sub
27 °
Ned
29 °