MuzikaZabava

I’ll be missing you (P.Diddy & Faith Evans)

9. marta 1997. svet muzike biće (ponovo) šokiran kada ni 6 meseci nakon još uvek nerazjašnjenog ubistva rep ikone Tupaka Šakura, njegov bivši prijatelj i veliki rival sa istočne obale Amerike, Notorious B.I.G., takođe biva ubijen na sličan način. Slučajnost ili odmazda, kako god, ali kao i za Tupaka, počinioci nikada nisu pronađeni.

Reper rodom iz Nju Jorka, rođeno ime Kristofer Volas, bio je 90-ih godina najveći rival Tupaku, i u celoj priči o rivalstvu afro-američkih repera i (kriminalnih) bandi zauzimao je tron čuvenog „East Coast“ tabora. Ovo je tada u Americi bila prilično ozbiljna i komplikovana situacija koja zahteva posebnu analizu, tako da ćemo se zadržati samo na pesmi „I’ll be missing you“.

Bigi i Tupak
U muzici postali su prijatelji, ali prijateljstvo je nestalo kada je rat Istočne i Zapadne obale uzeo maha. U razmaku od samo 6 meseci, ponovo su se sprijateljili u večnim lovištima

Notorius B.I.G. odnosno Bigi Smals (Biggie Smalls) kako su ga još zvali, radio je pod krovom izdavačke kuće Bad Boy Label čiji je vlasnik bio reper Puff Daddy/P.Diddy, pa je nedugo nakon smrti Bigija, jedan od kolega, reper Lox objavio posvetu „We’ll always love Big Poppa“. Didija je ovo podstaklo da takođe objavi jednu numeru da bi se pomirio sa činjenicom da je izgubio saradnika i prijatelja. „Kada sam napravio ovu numeru, to sam gledao kao na poslednji način kojim ću moći da pričam sa njime. Za mene je ova pesma bila upravo to – poslednja priča i pozdrav“ – govorio je Didi. Dodatnu emotivnu notu celoj numeri daje i Fejt Ivens, supruga preminulog repera i rep grupa 112.

Ill be missingt you album

Međutim, kako je vreme prolazilo, počelo je da se sve više otkrivaju detalji samog nastanka numere. Ono što je na prvih nekoliko sekundi svima bilo jasno je da „I’ll be missing you“ sempluje melodiju mega hita grupe The Police – „Every breath you take“, za šta niko nije pitao Stinga i kompaniju, zbog čega je (iako emotivno dirnut posvetom i ostalim) Sting morao da tuži Didija i Fejt što će se završiti time da skoro, ako ne i sva autorska prava na pesmu pripadnu njemu, što automatski znači da svaki put kada se na radiju ili TV-u pusti ili bilo gde proda naslov „I’ll be missing you“ Sting dobije određenu sumu novca.

Sting
Kome d’uzmu pesmu!?

Dalje – izdavačka muzička kuća „Albert Brumley & Sons“ tužiće Didija zbog kršenja autorskih prava zbog samo jednog stiha – „Some glad morning when this life is over,“ koji je istovetan onom u njihovoj numeri koja je izdata 1929. „I’ll fly away“. Didi priznaje krivicu i plaća nepoznatu sumu ovom izdavaču.

Dodatnu gorčinu na nastanak ovog hita doneće i otkriće da Didi nije čak napisao ni tekst, već da je za liriku odgovoran reper Sauce Money, koji je tekst za „I’ll be missing you“ napisao pre Bigijeve smrti inspirisan smrću svoje majke.

Sauce Money
„Jedine pare koje sam zaradio od ove pesme su one kojima sam plaćen da napišem tekst“

Kako god,1998. godine „I’ll be missing you“ dobija Gremi nagradu u kategoriji „najbolji rep perfomans dueta ili grupe“, a album „No Way Out“ na kojem se nalazi osvaja Gremi u kategoriji „najbolji album godine“.

Pročitajte još i – najveće tragedije i nesreće na koncertima u 21. veku

Povezani članci

Ostavite odgovor

Back to top button