Uradi sam - katalog
29.4 C
Zrenjanin
16.06.2024.
Uradi sam - katalog
Naslovna stranicaŽivotApple predstavio iPhone 14

Apple predstavio iPhone 14

U sredu u 19 časova po centralnoevropskom vremenu, kompanija Apple je emitovala snimljenu prezentaciju, i u njoj predstavila tri nova modela pametnog sata, novu generaciju Airpods pro slušalica, i zvezde dana: iPhone 14, i iPhone 14 Pro.

European Top 44 Airplay chart

Apple nastavlja da pomera granice, i postavlja nove trendove u industriji korisničke elektronike. Novi iPhone modeli šalju jasnu poruku da je era sim kartica završena, i spremni su da korisniku (bukvalno) spasu život. Lightning konektor je ostao u životu uprkos glasinama… za sada – ništa od iPhonea sa USB-C konektorom.

Evo najvažnijih novina koje nudi nova generacija iPhonea.

Nema više sim kartice

Ako želite da koristite novi iPhone, moraćete da pronađete operatera koji u svojoj ponudi ima e-sim. Kartica u fizičkom smislu više ne postoji. E-sim omogućava da na istom telefonu imate aktivirano više brojeva (kod različitih operatera), i ne postoji način da bude uklonjen ako je telefon ukraden ili izgubljen. To znači da novi model iPhone-a neće biti atraktivan za lopove.

Pozivi preko satelita u hitnim slučajevima

satelit
Preko svemira. (foto:apple.com)

Ako se nađete u nevolji, a izvan ste dometa mreže, novi iPhone će vam omogućiti poziv hitnim službama preko mreže satelita. Ukoliko se nađete u takvoj situaciji, na ekranu ćete dobiti instrukcije u kom pravcu da usmerite telefon, da bi veza sa satelitom bila uspostavljena u najkraćem mogućem roku. Za sve ovo, neophodno je da budete na otvorenom, bez fizičkih prepreka ka nebu. Apple ovu uslugu nudi kao besplatnu u periodu od dve godine. Nije poznato koliko će je naplaćivati po isteku tog perioda.

Pozivi hitnim službama ako ste doživeli saobraćajku

crash
Zovemo policiju. (foto: apple.com)

Nadamo se da ovu opciju nikada nećete morati da koristite, kažu iz Apple-a. Osetljivi senzori pokreta i žiroskopi, u kombinaciji sa algoritmima koji prate rad telefona, prepoznaće da ste doživeli tešku saobraćajnu nesreću. Telefon će vas, u tom slučaju, porukom na ekranu pitati da li je sve u redu. Ako ne odgovorite, pozvaće broj hitne službe, i sve brojeve koje ste u imeniku odredili kao kontakte za hitne slučajeve.

Izdržljivija baterija

Baterija
Ko će duže izdržati, baterija ili korisnik? (foto: apple.com)

Prema navodima proizvođača, sa punom baterijom, iPhone 14 moći će da obezbedi do 20, a iPhone 14 Plus do čak 26 sati video reprodukcije. Apple tvrdi da je ovo najizdržljivija baterija koju su do sada proizveli.

Veći ekrani i rezolucija

BigAndBigger
„Big“ je 146.7 x 71.5, a „bigger“ 160.8 x 78.1 milimetara

Super retina XDR ekran na standardnom modelu nudi rezoluciju 2530 x 1170, a na plus modelu 2778 x 1284 piksela. Ekran je blago zaobljenih ivica, sa keramičkom zaštitom, za koju Apple tvrdi da je izdržljivija od bilo kog do sada korišćenog zaštitnog stakla.

Iphone 14 „ispod haube“ pokreće isti procesor kao i pro model iz prethodne generacije. Apple smatra da je dovoljno snažan da odgovori na sve izazove, dok bi nešto drugačiji raspored komponenti u kućištu trebalo da obezbedi bolju ventilaciju, samim tim i veći stepen efikasnosti.

(Još) Bolja kamera

kamera
2 kamere po 12 megapiksela (foto: apple.com)

Elektronika kombinuje slike koje ulaze u dva objektiva (26, odnosno 13 mm), svaki sa senzorom od 12 megapiksela. Korišćenjem posebnih algoritama, značajno je unapređen kvalitet fotografija u uslovima slabog osvetljenja, koje bi, prema navodima proizvođača, trebalo da budu do 2.5 puta kvalitetnije, šta god to značilo. Smart HDR4 tehnologija prepoznaje do četvoro ljudi u kadru, i automatski podešava kontrast, osvetljenje i tonalitet fotografije za svakoga od njih. Za profesionalce, iPhone pro model u ovoj generaciji nudi kameru od čak 48 megapiksela.

Nova verzija operativnog sistema

Uz iPhone 14, stiže i nova generacija operativnog sistema. iOS 16 donosi, između ostalog, personalizaciju zaključanog ekrana, novine u deljenju fotografija, bolje filtriranje notifikacija, i brojna poboljšanja u aplikacijama.

Colors
Novi iPhone biće dostupan u pet boja; foto: apple.com

Novi model iPhonea biće dostupan u pet boja (ponoćno crna, svetlo ljubičasta, biserna, crvena i plavo-siva), sa tri veličine memorijskog prostora (128, 256, 512 GB). Najjeftiniji iPhone 14 će se na američkom tržištu prodavati za 799 u standardnoj, odnosno za 899 dolara u plus veličini. Isporuka manjeg modela počinje 16. septembra, a većeg 7. oktobra. Nije nam poznato kada će biti dostupan na tržištu u Srbiji.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
29.4 ° C
29.4 °
28.4 °
35 %
3.1kmh
55 %
Ned
30 °
Pon
30 °
Uto
33 °
Sre
36 °
Čet
30 °