Ishrana na poslu? Težak zadatak

Ishrana

Mnogi saveti oko ishrane preporučuju manju konzumacije mesnih prerađevina, peciva i sličnog, i ciljano konzumiranje povrća, mahunarki, integralnih žitarica, voća i orašastih plodova. Međutim, realnost radnog dana je nešto drugo, kao i obaveze kod kuće. Mnogima je teško da primene preporuke oko pravilne ishrane upravo zbog užurbanosti radnog dana. Većina saveta koje daju stručnjaci, zvuče lepo sve dok ne nalete na realnost sedećeg ili stojećeg posla od 8 do 10 sati dnevno.

Posebno je na radnom mestu mnogima teško da se uravnoteženo hrane. Samo mali deo zaposlenih mogao bi da iskreno kaže:”Da, mislim da se zdravije hranim na poslu, nego kada sam kod kuće”. Ipak, možemo nešto uraditi da sebi olakšamo izbor hrane na radnom mestu.

  1. Priprema obroka unapred
    U poslovnom svetu, priprema obroka unapred znači svesnu pripremu zdravih grickalica i obroka za radni dan, veče ranije. Štapići od povrća, mešavine orašastih plodova ili šta je ostalo od jučerašnjeg ručka ili večere su bolji od standardnih bureka, sendviča, peciva itd.
  2. Samokontrola
    Kontrola iskušenja igra ključnu ulogu u promovisanju zdravih navika ishrane na radnom mestu. Čokoladica je manje preporučljiva od banane. Takođe je važno unositi dovoljno tečnosti.
  3. Timski rad!
    Još jedna strategija za promovisanje zdrave ishrane na radnom mestu je formiranje zdravog partnerstva sa kolegama. Na taj način možete se zajedno dogovoriti oko zdravog (ili makar zdravijeg) ručka ili ukoliko uslovi dozvoljavaju – zajedno pripremiti hranljiv obrok u kuhinji. Zajedno smo jači!

Pročitajte još i Kuća i stan – pre nego što se pokvari, bolje da se popravi!