Naslovna stranicaUncategorizedIzbeljivanje zuba je danas dostupno svakome

Izbeljivanje zuba je danas dostupno svakome

Za Portal 105 pišu dr Filip Molkuc i dr Danica Simonović

European Top 44 Airplay chart

U Poslednjih dvedesetak godina, u stomatologiji je došlo do velikih promena, a jedna od značajnijih je napredak u estetskoj stomatologiji.

Konzumacija obojene hrane i napitaka kao što su kafa, čaj, koka-kola, odnosno upotreba cigareta, dovode do diskoloracije zuba. Do prebojenosti zuba može dovesti i upotreba nekih lekova.


Izgled ovakvih zuba može se osvežiti ordinacijskim izbeljivanjem. Upotreba bilo kog izbeljivača sa sobom nosi i odredjeni nivo rizika. Neophodno je zaštiti desni i usne kako ne bi došlo do opekotina. Tretman izbeljivanja je potpuno bezbedan pod kontrolom stomatologa, traje oko sat vremena. Jedan od najrasprostranjenijih načina izbeljivanja je tretman izbeljivačem koji sadrži 40% vodonik hidrogen peroksida. Ovaj preparat deluje još nedelju dana nakon izbeljivanja, tako da se pacijentima savetuje da ne koriste obojena pića nakon tretmana.

dr Filip Molkuc sa pacijentkinjom; Foto: Ordinacija Medident

Zašto ordinacijsko izbeljivanje zuba?
Ordinacijsko izbeljivanje je potpuno bezbedno i pod kontrolom stomatologa, za razliku od drogerijskih proizvoda koji koji imaju nezanemarljiv procenat izbeljivača, i mogu da dovedu do određenih rezultata, ali mogu da oštete meka tkiva (sluzokožu i desni) i dovedu do komplikacija.
Izbeljivanje zuba bi obavezno trebalo poveriti stručnom licu, jer u kozmetičkim salonima ove tretmane najčešće rade nestručna lica, sa neadekvatnom opremom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
16.7 ° C
16.7 °
15.1 °
55 %
9.3kmh
98 %
Tue
17 °
Wed
15 °
Thu
13 °
Fri
18 °
Sat
20 °