Naslovna stranicaZrenjaninZR KulturaIzložba Jovana Blata - "Drvo života"

Izložba Jovana Blata – “Drvo života”

European Top 44 Airplay chart

Izložba Jovana Blata – „Drvo života“ koja će biće otvorena u Kulturnom centru Zrenjanina od 15. do 28. jula sadržaće 12 autentičnih skulptorskih radova. Jovan Blat već deceniju stvara svoje skulptorske radove ali će zrenjaninska publika imati priliku da pogleda celinu u okviru koje, prvi put u svom stvaralačkom radu, autor uvodi materijale kao što su drvo i metal.

O Izložbi istoričarka umetnosti Verica Nemet, navodi sledeće:

„Aktuelnom izložbom DRVO ŽIVOTA, umetnik Jovan Blat teži da temom, redukcijom otvorene forme kao i koherentnošću tri različite vrste materijala – dospe do prirode same skulpture.
Dvanaest predstavljenih radova različitih dimenzija, koji komuniciraju iz pet različitih celina Drvo života, Orion, Porodica, Telo i duh i Univerzum već na prvi pogled, unutar vlastite plastičke konstitucije poseduju i mnoštvo sadržinskih vrednosti koje su van domena vizuelne komunikacije samih skulptura.
Podstaknut logikom organskih oblika autor pokušava i uspeva da kroz jednostavnost, čistotu, sugestivnost kao i estetiku materijala koji nije podređen likovnosti afirmiše simbiozu istih sa odabranom temom. Drvo i život neraskidivo su isprepletani jedan sa drugim i nadovezuju se na suštinu koja zaokuplja njegovo stvaralaštvo od samog početka.

Univerzum

Insistirajući na autentičnosti izvajanih oblika u čijim jezgrima vlada snažna ekspresivna tenzija oličena u sferi od terakote, autor kontinuirano i dosledno gradi jedan emancipovan skulptorski stav. Iako Jovan Blat već deceniju suvereno vlada procesom direktnog vajanja, sa ovom izložbom pored gline, po prvi put uvodi materijale – drvo i metal. Akcenat jeste na drvetu u biološkom i sakralnom smislu pa se u njegovoj obradi oseti to poštovanje materijala i njegove strukture što jasno implicira uticaj kikindskog vajara Slobodana Kojića. S druge strane, metal odnosno armaturu koristi kao čvrstu gradivnu vezu, koja sve elemente drži na okupu.
Stubolike forme, kao sinonim za trajnost i stabilnost, predstavljene su na ovoj izložbi radovima pod nazivom “Porodica, Drvo života, Telo i Duh” dok su kružne forme odnosno raščlanjeni pa iznova sastavljeni delovi koluta drveta predstavljeni skulpturama pod nazivom Univerzum i Orion.
Ovom izložbom sugestivnog naziva, u kojoj je život u korenu svega, Jovan Blat iskazuje kontemplativni stav prema prirodi kao i o vremenu čiji je deo sa ciljem da otvori prostor za dijalog o jednoj široj sferi rasprave o Drvetu života.”

Telo i duh

Otvaranje je zakazno za četvrtak 15. jula u 19:00 a publika će moći da pored dolaska, program otvaranja i razgovor sa autorom prati i na Fejsbuk strani Kulturnog centra.

Pročitajte još i 7 stvari koje redovno zaboravljamo kada se pakujemo.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
13.9 ° C
13.9 °
12.8 °
49 %
5.8kmh
93 %
Thu
17 °
Fri
16 °
Sat
13 °
Sun
18 °
Mon
14 °