20.6 C
Zrenjanin
29.05.2024.
Naslovna stranicaIzložba "Leta pre neta" u Narodnom muzeju

Izložba „Leta pre neta“ u Narodnom muzeju

European Top 44 Airplay chart

U Narodnom muzeju Zrenjanina, u četvrtak 8. februara biće otvorena izložba pod nazivom „Leta pre neta“. Otvaranje izložbe je u 19h u Salonu Narodnog muzeja.

Izložba koja dolazi iz Muzeja nauke i tehnike u Beogradu namenjena je prvenstveno deci, a autorke su kustoskinje: Mirjana Babić, Milena Vrzić Bešić, Milena Vidosavlјević i Tamara Tešević. Ova izložba je nagrađena prethodne godine za projekat godine na osnovu glasanja članova Nacionalnog komiteta Srbije ICOM-a (Međunarodnog saveta muzeja), a sada će biti dostupna i zrenjaninskoj publici.

Ideja izložbe je da se najmlađoj publici približi duh vremena pre interneta i naglasi značaj tehničkih uređaja koji su nekada bili u svakodnevnoj upotrebi, a koje deca danas najčešće koriste putem aplikacija na mobilnim telefonima. Najmlađa publika će imati priliku da se prvi put susretne sa pojedinim tehničkim uređajima, dok će stariji posetioci moći da se na trenutak vrate u prošlost i prisetite se kako su izgledala leta pre interneta.

Izložba ima praktični, edukativni i zabavni karakter. Postavka je podeljena na dve vremenske zone: „Ovako je nekada bilo“ i „Ovako je počelo“, kao i na šest tematskih stanica: Piši-briši, Kada moje uši čuju, Ptičica, Halo, ko je, Zabava u kutiji i Ringeraja. Na svakoj stanici nalaze se interaktivni eksponati, što će deci omogućiti da iskuse različite tehničke uređaje iz prošlosti, kao što su pisaće mašine, fiksni telefoni, fliperi, i još mnogo toga. Na kraju postavke, postoji stanica nazvana „Surf bez daske“, koja objedinjuje sve pomenute stanice u jedan predmet.

Tokom trajanja izložbe, biće organizovane različite porodične radionice i turniri u klikerima, koji će se održavati svake subote u terminu od 10 do 13 časova.

Izložba će biti dostupna u Narodnom muzeju Zrenjanin do 14. marta, a koordinatorka za ovu izložbu je Aleksandra Kurjak, muzejska edukatorka.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
20.6 ° C
20.6 °
20.6 °
71 %
4.4kmh
6 %
Sre
25 °
Čet
26 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
26 °