20.6 C
Zrenjanin
29.05.2024.
Naslovna stranicaIzložba "Simboli državnosti na etnološkim predmetima”

Izložba „Simboli državnosti na etnološkim predmetima”

European Top 44 Airplay chart

Obeležavajući Dan državnosti, Narodni muzej Zrenjanin organizuje izložbu pod nazivom „Simboli državnosti na etnološkim predmetima“. Izložba će biti otvorena u Malom salonu muzeja u utorak, 13. februara. Početak je u 19h. Autorka izložbe je Ljiljana Trifunović, muzejska savetnica-etnološkinja.

Na izložbi će biti prikazani predmeti iz zbirki Etnološkog odeljenja Muzeja Vojvodine, koji potiču iz perioda od 1870. do početka Drugog svetskog rata na teritoriji Vojvodine. Većina tih predmeta potiče iz vremena Austrougarske monarhije, kada je srpska trobojka bila zabranjena, a isticanje srpskog porekla nije bilo poželjno. Ipak, uprkos rizicima, tkalje, vezilje i drvorezbari uspeli su da izraze svoje rodoljublje kroz korisne i upotrebljive predmete, koji su imali veliki značaj u tadašnjem životu zajednice.

U okviru ove izložbe, biće prikazan i deo predmeta sa simbolima srpske državnosti koji se čuvaju u Etnološkom odeljenju Narodnog muzeja Zrenjanin. Izložba će biti otvorena za javnost do 30. marta, a nadležna kustoskinja je Branka Sikimić, etnološkinja.

Predmeti koji će biti izloženi prikazuju simbole srpske državnosti, kao što su grb i zastava, iako su u prošlosti često ostajali skriveni unutar porodica. Srbi su čuvali deo svoje simbolike kao važan znak pripadnosti, posebno na području nekadašnje južne Ugarske, a kasnije i severne Srbije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
20.6 ° C
20.6 °
20.6 °
71 %
4.4kmh
6 %
Sre
25 °
Čet
26 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
26 °