Uradi sam - katalog
27.8 C
Zrenjanin
16.06.2024.
Uradi sam - katalog
Naslovna stranicaŽivotPutovanjaIzrada pasoša - detaljna procedura u 4 koraka

Izrada pasoša – detaljna procedura u 4 koraka

European Top 44 Airplay chart

Izrada pasoša je nešto što obično dugo stoji na spisku, a realizacije se setimo kada se planovi za putovanje već uveliko prave. Roditelji često zaborave da je, za prelazak granice, i bebama potreban pasoš ili zaborave da je rok važenja pasoša za najmlađe, tri godine.

Izrada pasoša usred letnje sezone može da vam oduzme mnogo vremena i živaca. Zahtev se podnosi u lokalnoj jedinici Policijske uprave (PU dalje u tekstu).

Najraniji datum za zakazivanje termina je 1 dan pre podnošenja zahteva, a najkasniji datum za zakazivanje je 30 dana unapred.

Zakazivanje termina

Preporuka je da, pre odlaska, svoj termin zakažete na portalu eUprava. Da biste koristili usluge ovog servisa potrebno je da se prethodno registrujete, za šta je neophodna samo mejl adresa i unošenje osnovnih ličnih podataka. Preko svog naloga, termin za izradu pasoša možete zakazati svojoj deci, ali i užim članovima porodice. Tako možete uštedeti vreme i onima koji se ne snalaze dobro sa elektronskim servisima.

Na portalu eUprava, nakon što se registrujete i ulogujete sa svojom lozinkom, u padajućem meniju sekcije “Usluge”, odaberete “Dokumenta i uverenja/Lična karta i pasoš”. Zatim, na spisku odaberete eZakazivanje – Opština koja Vam je potrebna i odaberete zeleno polje na kome piše “Pokreni uslugu”.

izrada pasoša

Najmanje posla imate ukoliko termin zakazujete za sebe. Ukoliko je izrada pasoša potrebna i za dete ili nekog drugog člana porodice, u odgovarajuća polja, unećete tražene podatke te osobe. Kada se termin zakazuje za maloletno lice, zahtev glasi na ime osobe sa čijeg naloga je termin zakazan. U tom slučaju se pojavljuje mali problem. Ako zakazujete termine za npr. dvoje dece, sistem automatski beleži tri termina, kao da je potrebno tri pasoša izraditi. U tom slučaju, kada se stigne do momenta da treba odabrati termin, dostupni su samo oni dani u kome postoje tri vezana termina.

Slobodni termini su u kalendaru označeni belom bojom. Kada izaberete datum i vreme i to potvrdite, termin je zakazan. Na ovaj način, termine možete zakazati u skladu sa radnim vremenom policijske ispostave, radnim danima odnosno subotom. Nedeljom nije moguće zakazivati termine. Ukoliko ste termin zakazali elektronski, vaš zahtev biće u sistemu službenika u odgovarajućoj PU. Vrlo je važno da se pojavite u zakazano vreme i čekate da vas prozovu.Kada termin niste zakazali elektronski, u ispostavi se možete pojaviti u toku radnog vremena, a vreme čekanja zavisi od zahteva predatih pre vašeg dolaska i razlikuje se iz dana u dan.

Izrada pasoša – plaćanje takse

Nakon zakazivanja termina, nemojte zaboraviti na plaćanje takse za izradu pasoša. Na portalu eUprava, pokrenite uslugu “Plati” i krairajte uplatnicu. Na uplatnicu se upisuju podaci osobe kojoj se izrađuje pasoš, bez obzira na to da li je osoba maloletna ili punoletna. Izrada pasoša, odnosno taksa, koštaće vas 3.600 dinara. Ukoliko ne koristite elektronsko plaćanje ili niste sigurni kako da to uradite, najbolje rešenje je da tu uplatnicu koju kreira sistem, odštampate i uplatite u pošti.

izrada pasoša

Šta je potrebno poneti sa sobom na zakazani termin?

Sa sobom je potrebno poneti pasoš koji je istekao (ako ga imate), uplatnicu i ličnu kartu. Isto važi i ukoliko izrađujete pasoš za dete. Kada se pasoš izrađuje za maloletnu osobu, prisustvo te osobe, kao i prisustvo oba roditelja je obavezno. O slučajevima kada jedan roditelj može podneti zahtev, čitajte na ovom linku:

http://www.mup.gov.rs/wps/portal/sr/gradjani/dokumenta/putne+isprave/biometrijski+pasos

Kada su deca baš mala, nije loše prethodno pripremiti dve fotografije 50×50 mm, ali će službenik svakako pokušati da na licu mesta fotografiše dete. Deca do dvaneste godine, ne ostavljaju otiske prstiju, niti potpisuju zahteve. Kada se pojavite u zakazanom terminu i priložite sve što je potrebno, procedura zaista traje 15 minuta.

Preuzimanje dokumenta

Izrada pasoša neće trajati duže od 30 dana. To je zvanični rok za izdavanje putne isprave. U praksi, od podnošenja zahteva u PU do izrade dokumenta, prođe od sedam do 10 dana. Pasoši se preuzimaju u ispostavi PU, na šalteru predviđenom za preuzimanje dokumenata. Prilikom preuzimanja pasoša za maloletnu osobu, prisustvo te osobe nije neophodno. Procedura preuzimanja dokumenta traje nekoliko minuta, ali čekanje može potrajati, jer se termini za preuzimanje ne zakazuju.

izada pasoša
Biometrijski pasoš Republike Srbije (foto: 105.rs)

Za decu do tri godine, pasoš važi tri godine. Za decu od 3 do 14, rok važenja je pet godina, a za starije od 14 godina, pasoš se izdaje na deset godina.

Osim pasoša, proverite koja su još dokumenta potrebna za putovanje u inostranstvo.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
27.8 ° C
28.4 °
27.8 °
49 %
3.2kmh
55 %
Ned
28 °
Pon
30 °
Uto
33 °
Sre
36 °
Čet
30 °