Naslovna stranicaVestiIzrada pasoša u Zrenjaninu, usred letnje sezone

Izrada pasoša u Zrenjaninu, usred letnje sezone

Ne mora da bude noćna mora. Zakažite online i pripremite sve što je potrebno.

European Top 44 Airplay chart

Izrada novog pasoša je nešto što obično dugo stoji na spisku, a realizacije se setimo kada se planovi za putovanje već uveliko prave. Roditelji često zaborave da je, za prelazak granice, i bebama potreban pasoš ili zaborave da je rok važenja pasoša za najmlađe, tri godine.

Podnošenje zahteva za izradu putne isprave usred letnje sezone može da vam oduzme mnogo vremena i živaca. Zahtev se podnosi u zgradi PU Zrenjanin, Policijska stanica 1 koja se nalazi u Beogradskoj bb.

Najraniji datum za zakazivanje termina je 1 dan pre podnošenja zahteva, a najkasniji datum za zakazivanje je 30 dana unapred.

PU Zrenjanin, Policijska stanica 1 (Google Street View)

Preporuka je da, pre odlaska svoj termin zakažete na portalu https://euprava.gov.rs.

Da biste koristili usluge ovog servisa potrebno je da se prethodno registrujete, za šta je neophodna samo mejl adresa i unošenje osnovnih ličnih podataka. Preko svog naloga, termin za izradu pasoša možete zakazati svojoj deci, ali i užim članovima porodice. Tako možete uštedeti vreme i onima koji se ne snalaze dobro sa elektronskim servisima.

Podnošenje zahteva preko interneta

Na portalu eUprava, nakon što se registrujete i ulogujete sa svojom lozinkom, u padajućem meniju sekcije “Usluge”, odaberete “Dokumenta i uverenja/Lična karta i pasoš”. Zatim, na spisku odaberete eZakazivanje – Zrenjanin i odaberete zeleno polje na kome piše “Pokreni uslugu”. Najmanje posla imate ukoliko termin zakazujete za sebe. Ukoliko to radite za dete ili nekog drugog člana porodice, u odgovarajuća polja, unećete tražene podatke te osobe. Kada se termin zakazuje za maloletno lice, zahtev glasi na ime osobe sa čijeg naloga je termin zakazan. U tom slučaju se pojavljuje mali problem. Ako zakazujete termine za npr. dvoje dece, sistem automatski beleži tri termina, kao da je potrebno tri pasoša izraditi. U tom slučaju, kada se stigne do momenta da treba odabrati termin, dostupni su samo oni dani u kome postoje tri vezana termina. Slobodni termini su u kalendaru označeni belom bojom. Kada izaberete datum i vreme i to potvrdite, termin je zakazan. Na ovaj način, u Zrenjaninu, termin je moguće zakazati do 17 časova radnim danom ili do 13 časova subotom.

Ukoliko ste termin zakazali elektronski, vaš zahtev biće u sistemu službenika u PU u Zrenjaninu u Beogradskoj bb. Vrlo je važno da se pojavite u zakazano vreme i čekate da vas prozovu.

Kada termin niste zakazali elektronski, u ispostavi se možete pojaviti u toku radnog vremena, a vreme čekanja zavisi od zahteva predatih pre vašeg dolaska i razlikuje se iz dana u dan.

Plaćanje takse za izradu pasoša

Nakon zakazivanja termina, nemojte zaboraviti na plaćanje takse za izradu pasoša. Na portalu eUprava, pokrenite uslugu “Plati” i krairajte uplatnicu. Na uplatnicu se upisuju podaci osobe kojoj se izrađuje pasoš, bez obzira na to da li je osoba maloletna ili punoletna. Taksa za izradu putne isprave iznosi 3.600 dinara. Ukoliko ne koristite elektronsko plaćanje ili niste sigurni kako da to uradite, najbolje rešenje je da tu uplatnicu koju kreira sistem, odštampate i uplatite u pošti.

Uplatnica generisana na portalu eUprava

Šta je potrebno poneti sa sobom na zakazani termin?

Sa sobom je potrebno poneti pasoš koji je istekao (ako ga imate), uplatnicu i ličnu kartu. Isto važi i ukoliko izrađujete pasoš za dete. Kada se pasoš izrađuje za maloletnu osobu, prisustvo te osobe, kao i prisustvo oba roditelja je obavezno. O slučajevima kada jedan roditelj može podneti zahtev, čitajte na ovom linku:

http://www.mup.gov.rs/wps/portal/sr/gradjani/dokumenta/putne+isprave/biometrijski+pasos

Kada su deca baš mala, nije loše prethodno pripremiti dve fotografije 50×50 mm, ali će službenik svakako pokušati da na licu mesta fotografiše dete. Deca do dvaneste godine, ne ostavljaju otiske prstiju, niti potpisuju zahteve. Kada se pojavite u zakazanom terminu i priložite sve što je potrebno, procedura zaista traje 15 minuta.

Preuzimanje dokumenta

Zvanični rok za izdavanje pasoša je 30 dana. U praksi, od podnošenja zahteva u PU Zrenjanin do izrade dokumenta, prođe desetak dana. U slučaju autorke ovog teksta, taj period je iznosio sedam dana. Pasoši se preuzimaju u Beogradskoj bb, radnim danima do 17:30 i subotom do 14:30. Potrebno je da na ulazu, u odgovarajuću kutiju, ostavite papir koji ste dobili prilikom podnošenja zahteva i čekate da vas prozovu. Dokument se preuzima u kancelariji br. 18, uz ličnu kartu, a prilikom preuzimanja pasoša za maloletnu osobu, prisustvo te osobe nije neophodno. Procedura preuzimanja dokumenta traje nekoliko minuta, ali čekanje može potrajati, jer se termini za preuzimanje ne zakazuju.

Za decu do tri godine, pasoš važi tri godine. Za decu od 3 do 14, rok važenja je pet godina, a za starije od 14 godina, pasoš se izdaje na deset godina.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
13.9 ° C
13.9 °
12.3 °
55 %
2.4kmh
100 %
Sun
14 °
Mon
15 °
Tue
18 °
Wed
16 °
Thu
15 °