Naslovna stranicaŽivotJanuar - čudnovat prelaz iz praznika u zimsku svakodnevicu

Januar – čudnovat prelaz iz praznika u zimsku svakodnevicu

Januarska depresija? Česta pojava- ali kratkotrajna. A kakve veze ima Brazil konkretno sa ovim mesecom?

European Top 44 Airplay chart

Možda je prvi mesec u godini, ali je drugi zimski. Mesec koji donosi dozu melahnolije, nakon decembra pretrpanog osmesima, ukrasima i lampicama za jelku, hranom, ranim smrkavanjem i praznicima koji se prate gotovo sedmično.

Januar.

Kod Rimljana je ovaj mesec izostao, odnosno nije ni postojao- njihov kalendar sastojao se od ukupno 10 meseci, počinjao je od marta i trajao do oktobra.

Tek njihov drugi Kralj Numa Pompilius je dodao i januar i februar, uzimajući pritom naziv za Januar od boga Janusa, koji je uvek prikazan sa dve glave. Jednom gleda u godinu koja je prošla, dok je druga okrenuta ka onoj koja dolazi.

Photo by Martieda on pixabay

Svakako je simbol za nove početke, prilike, planiranje… ali Januar ume isto tako da bude i prilično depresivan.

Pogotovo prvi ponedeljak posle praznika – taj dan je i zvanično proglašen za najdepresivniji dan u godini! Nije ni čudo onda što se većina razvoda započinje upravo u januaru, kao i da postoji izreka january blues, odnosno januarska tuga.

Psihološki i očekivana i opravdana pojava. Depresija se javlja kod nekih već i u decembru, kada je dan najkraći, a i kod nekih osoba euforija pred praznike može biti izuzetno teška za psihu.

Photo by Mira Kemppainen on Unsplash

Ali, tek kad sve utihne, kada se ispuca i poslednji vatromet, baci se poslednja petarda i izvuku šarene lampice iz utikača, pa kuća ponovo postane monotono ne-praznična i jednostavna- e tada se kod mnogih javlja taj osećaj ispraznosti. Hteli da priznamo ili ne- to je depresija.

Ne mora nužno da pređe u kliničku depresiju, kada ste na ivici da postanete i katatonični. Dovoljno je da osećate to sivilo kako vas preplavljuje ili kako su i dani postali, baš kao i prostorije u kući- monotoni i isprazni.

To je znak da vas je uhvatila januarska depresija. Kažu da je najbolji lek- društvo. Čak i ako inače niste baš socijalni, naterajte se da provedete malo više vremena u kafici sa omiljenim osobama. Obavezno im kažite kako se osećate i pustite da vas malo taj razgovor umiri. Na kraju krajeva, ako osećate da ipak nećete uspeti da se izborite sa tim- uvek se možete obratiti za profesionalnu pomoć.

Ali, Januar ne mora da bude strašan. Umesto praznika, skocentrišite se na ono što predstoji sad kad je prošla čitava ta gungula, a ipak nije još dovoljno lepo vreme za kafenisanje napolju.
Spremite omiljeni napitak i prelistajte magazin. Ili čitajte-to je uvek opcija u ovim hladnim danima.

foto: 12019 from unsplash

Uz to, možda i ne škodi znati da drugi najveći grad u Brazilu krije u svom nazivu upravo „januar“. Kada je portugalska ekspedicija stigla do obale u zalivu Guanabara 1552. godine, kalendar je pokazivao: 1. januar. Zato su Portugalci odlučili da nazovu to mesto Rio de Janerio, odnosno Reka od Januara.

Okružite se slikama, u ovo vreme, uvek sunčanog brazilskog grada i uživajte i vi u prvom mesecu nove godine.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
16.7 ° C
16.7 °
15.1 °
55 %
9.3kmh
98 %
Tue
17 °
Wed
15 °
Thu
13 °
Fri
18 °
Sat
20 °