16.7 C
Zrenjanin
30.05.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninJedinstveno tržište rada Otvorenog Balkana je od danas u funkciji

Jedinstveno tržište rada Otvorenog Balkana je od danas u funkciji

European Top 44 Airplay chart

Počevši od danas, jedinstveno tržište rada Otvorenog Balkana je aktivno. U sklopu ovog dogovora, građani Srbije, Albanije i Severne Makedonije mogu sada lakše dobiti posao u bilo kojoj od ovih zemalja zahvaljujući pojednostavljenoj proceduri.

Ova inicijativa, koja obuhvata oko 11 miliona ljudi, ima za cilj da zaustavi dalji odliv talentovanih pojedinaca i mladih iz regiona. Takođe pruža prilike za zapošljavanje i zadovoljava rastuće potrebe lokalnih i međunarodnih kompanija za visoko kvalifikovanim kadrovima.

Da bi se kandidovali za posao ili već pronašli zaposlenje u nekoj od zemalja članica, državljani Srbije, Albanije i Severne Makedonije treba da se registruju elektronski putem platforme eUprava. Ovaj proces uključuje popunjavanje formulara i prilaganje važećeg biometrijskog dokumenta radi generisanja jedinstvenog identifikacionog broja Otvorenog Balkana (IDOB) od strane nadležnih organa.

Nakon dobijanja IDOB-a, kandidat može podneti zahtev za pristup tržištu rada u odabranoj zemlji članici preko portala eUprave te zemlje. Konačna odluka o odobrenju se donosi nakon provere od strane nadležnih organa.

Ukoliko dobije odobrenje, kandidat može biti zaposlen pod istim uslovima kao lokalni državljanin do dve godine. Nakon isteka ovog perioda, moguća je produžena radna dozvola.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
16.7 ° C
16.7 °
16.7 °
83 %
1.1kmh
8 %
Čet
16 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
25 °
Pon
27 °