Jesen, zima, i šta treba uraditi po kući

Iako na pripreme na zimu često mislimo na kupovinu ogreva i zimnice, pre nego što dođu hladni meseci, moramo se pozabaviti i sledećim stvarima.

Prvo nađite vreme za sanaciju svih pukotina na prozorima i zidovima kako biste sprečili prodor hladnog vazduha u vaš dom.

Ako želite da proverite jesu li prozori adekvatno zatvoreni, postoji starinska ali proverena metoda – upalite sveću i postavite je blizu prozora, a zatim sačekajte da vidite da li plamen oscilira. Ukoliko uočite da plamen nije stabilan, to ukazuje na potrebu da se pozabavite zatvaranjem pukotina silikonom i/ili sunđer/gumenim trakama kako biste izbegli povećane troškove grejanja i neprijatan osećaj da „odnekud duva“.

Šta još uraditi po kući?

Nakon što ste se već posvetili prozorima, pregledajte kuću kako biste utvrdili postoje li popravke ili farbanje koje treba obaviti. Ovakvi poslovi obično nisu prioritet tokom zime, pa je jesen idealno vreme da završite manje zadatke koje često ostavljate za neki drugi trenutak. Ako planirate farbanje ili lakiranje nekog predmeta u kući, preporučljivo je to učiniti dok su temperature još prijatne, jer tokom zime nećete moći često provetravati prostorije otvaranjem prozora.

Proverite stanje radijatora, peći ili kamina, bilo koji sistem za grejanje koji imate. Pozovite servisera dimnjaka da očisti dimnjak, kao i majstora za radijatore i peći da provere da li sve ispravno funkcioniše. Ovo pravilo se odnosi i na bojlere i klima uređaje, servisirajte ih na vreme kako biste spremno dočekali zimu.

U hodniku postavite gumene prostirke kako biste sprečili oštećenje poda od mokrih cipela koje donesete sa sobom, naročito tokom kišnih ili bljutavih dana. Isto važi i za vaše vozilo.

jesen zima ptice

Ne zaboravite da se posvetite svom vrtu

Alat koji neće biti u upotrebi tokom zime očistite i spremite, zatvorite sve ventile koji dovode vodu u vrt, počistite lišće i odložite sav nameštaj koji ste koristili napolju. Ovo se takođe odnosi i na roštilj; sezona roštiljanja je prošla, pa je sada pravi trenutak da ga detaljno očistite i smestite u garažu.

Napokon, ne zaboravite da obavite osnovne pripreme. Preuredite svoje ormare tako da vam zimska odeća bude lako dostupna, a letnja odložena na više police, spremna za toplije dane. Sastavite spisak stvari koje treba nabaviti i pripremite se kako bi vam zimski period prošao sa što manje nervoze.

Pročitajte još i šta saditi i sejati u jesen!